Június 21-ig tart a Fonó idei évada, de addig is minden műfajt körbejár a zeneház programja. Modern citeraművészet, táncházak és nemzetközileg elismert népzenészek adják egymásnak a stafétát.

Június 14-én szerdán a Fonó Szerda táncház évadzáró gáláján a magyarszováti és vajdakamarási táncanyag lezárásaként színpadi műsorral és táncházzal készülnek a szervezők. Közreműködők: Fejér Erika és Taba Csaba Benji, Redő Júlia és Tompa Attila, Abdulwahab Nadia és Galát Péter, Németh Eszter és Östör Ákos, valamint a Budapest Mezőség Band, továbbá Kónya Előd és barátai. A színpadi műsort követően a táncházat Horváth Zalán vezeti.

Dömény Krisztián népzenész, zenetanár, zeneszerző első looperes-citerás szólóalbumát mutatja be a Fonóban június 15-én Anti Zither Zither Club néven. Az album több műfajból merít inspirációt: a rock and rollon át a hip-hopon keresztül az elektronikus zenéig egészen a jazz és blues műfajáig terjedő zenei anyag improvizációkkal egészül ki az est folyamán. Vendégként közreműködik Busa Pista.

A város legendás nyárindító Parno Graszt-bulija is a Fonóban kap helyet, június 16-án pénteken. Oláh Józsi tamburája, Krisztián fiának harmonikája, Horváth Sándor Sanyi kanalai, Németh István Breki kannái, a híres erdélyi prímás, Szilágyi Tóni hegedűjátéka és Oláh Heléna páratlan énekhangja várja a mulatni vágyókat. Nyílt titok, hogy a lendület a koncert után sem szokott kifulladni: a Parno Graszt sosem hagyja el a Fonót egy kis örömzenélés nélkül, ez teszi igazán különlegessé ezeket az alkalmakat.

A pénteki nagy mulatság után csendesebb vizekre evez a Fonó: a Versjegyek elnevezésű produkció a Fonogram-díjas Ötödik Évszak zenekar énekesnőjének, Izabella Caussanelnek és a Junior Prima Díjas zenekarvezető, ifj. Csoóri Sándor egyedi zenei és irodalmi estje. A műsorban a francia és magyar költészet, valamint a népköltészet válogatott alkotásai szerepelnek, amelyek akusztikus zenei kísérettel nyitnak új távlatokat a hallgatóság felé. Párbeszédek versben, zenében, dalban. Az előadás vendége lesz az Ötödik Évszak nagybőgőse, Szabó Csobán Gergő, aki saját szerzeményeivel, zenei feldolgozásaival gazdagítja majd az estet.

Különleges eseménnyel zárul a Fonó júniusi – és egyben idei évadának – programja: Svájcból érkezik Ifj. Zerkula György, a híres gyimesi prímás Zerkula János unokája, aki jelenleg a Berni Szimfonikus Zenekarban játszik. A Gyimesközéplokon nagypapapája mellett a népzenét anyanyelveként elsajátító művész életútjáról, családi emlékeiről mesél Berecz Istvánnak a Páva Klubban.

A beszélgetés után Ifj. Zerkula György két zenésztársával, Szedlák Bélával (bőgő) és Lorenz Haslerrel (brácsa) alkotott triójukkal, a L’esprit de cordes trióval lép színpadra. A formáció nemcsak a Zerkula-örökség miatt érdekes, a másik két fellépő sem kevésbé legendás. A svájci születésű, Kanadában tanult Lorenz Hasler brácsás és az először a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, majd Svájcban is diplomázott, később ugyanott tanító Szedlák Béla bőgős is a Titanic című film I Salonisti, világot bejárt zenekarának két alapítója. A trió Vizek és erdők között címet viselő koncertje a Kárpát-medence és a Balkán zenéjéből merítkező összeállításokat szólaltat meg. A magyar dallamokon kívül örmény, zsidó, román, szerb, makedón és görög zenei inspirációkból építkező darabok lesznek hallhatók.

A júniusi zárást a Fonó megkoronázza még egy bónusszal: a Néptáncosok Kellékboltjának születésnapi ingyenes táncházába várnak mindenkit június 24-én. Az esemény során átadják a Táncos vagyok ösztöndíjakat, a táncházban Pálházi Bence és Bandája muzsikál.

Nyitókép: Ifj. Zerkula György (jobbra) zenekarával, a L’espriet de cordes trióval. Fotó: Nicole Philipp