Az észak-angliai Middlesbrough-ban alakult együttes több mint negyven évet átívelő pályája során 3 ezernél több koncertet adott a világ legnevesebb színpadain és több mint 60 lemezfelvételt jelentetett meg.

Az évek alatt többször előadták Schubert, Beethoven, Csajkovszkij, Britten, Schönberg, Zemlinsky, Webern, Bartók és Sosztakovics összes kvartettjét, utóbbiak 2012-es londoni előadása után a Kings Place rezidens együttesének kérte fel őket.

Sokszor kimozdultak a klasszikus zene világából, dolgoztak együtt mások mellett Elvis Costellóval, Björkkel, Paul McCartneyval és Stinggel is. Védjegyükké vált, hogy ha csak tehetik, állva játszanak, mivel így felszabadultabban, a közönséghez közelebb kerülve muzsikálhatnak.

brodsky-quartet-original-60516

Pályájukon magyar vonatkozás, hogy az 1980-as években Székely Zoltán (1903-2001) hegedűművésznél, zeneszerzőnél tanultak a kanadai Banffban.

Az angol kvartett a nevével Adolph Brodsky (1851-1929) orosz hegedűművész előtt tiszteleg, aki 1895-től haláláig Manchesterben tanított, életében két vonósnégyest is alapított, a másodikat már Manchesterben.

A Brodsky Kvartett a szombati zeneakadémiai hangversenyük nyitányaként Schubert töredékben maradt, csaknem négy évtizeddel a szerző halála után, Brahms kezdeményezésére bemutatott c-moll kvartettjét játsszák, majd Beethoven kései, cisz-moll vonósnégyese csendül fel. A szünet után Zemlinsky – barátjának és vejének, Arnold Schönbergnek dedikált – II. vonósnégyese hallható a Solti-teremben.

A kvartett tagjai – Daniel Rowland, Ian Belton (hegedű); Paul Cassidy (brácsa); Jacqueline Thomas (cselló) – a koncert másnapján, vasárnap délelőtt mesterkurzust tartanak a Zeneakadémia hallgatóinak.

MTI