_D0A5516_Copy

Karácsony James gyerekkorában zongorázni tanult, majd áttért a klasszikus gitárra, és egészen nyolcadikos koráig járt zeneiskolába, ahol az alapokat tanulta. ?A zeneiskolában fél évente kellett vizsgáznunk, így a fellépésekhez bár hamar hozzászoktam, kicsit mindig izgul az ember. Ám ha felkészült vagy, az ötven százalékban tompítja a lámpalázat? ? mondta James.

Az általános iskola után zenei gimnáziumba jelentkezett, de nem vették fel, ezért kénytelen volt kitanulni egy ?rendes? szakmát. Szerszámkészítő és esztergályos lett, el is kezdett dolgozni ezen a területen, de hamar rájött, hogy ez nem neki való. Tudta, hogy a zene az élete, azzal kell foglalkoznia. James 17 évesen, 1967 telén került be a FERM zenekarba, majd ?70 telén többedmagával megalapította a legendás Generál együttest. ?Ekkor szünetelt a FERM, így jött az ötlet, hogy új zenekar szülessen? ? mesélte a zenész. A friss formáció az 1972-es Ki mit tud?-on tűnt fel a Mit tehet az ember? című dallal. A zsűrinek akkor volt egy holland tagja is, akinek megtetszett a zenéjük, és azt mondta nekik: sztárt csinál belőlük Hollandiában. Ez 1974-re meg is valósulhatott volna, ha James nem hagyja ott a Generált és megy át az LGT-be.

_D0A5387_Copy

A váltás azért jöhetett létre, mert Barta Tamás, az LGT akkori gitárosa úgy döntött: nem jön haza az amerikai turnéjuk után. A zenész disszidálása hátrányosan érintette az LGT-t, hiszen az eset után ?büntetésből? elvették az útlevelüket, ezért sem Los Angelesbe nem mehettek vissza, sem az angliai turnéjukat nem folytathatták, ahol EMI-szerződés várta volna őket. ?Azt, hogy Barta disszidált, Zalatnay Cinitől tudtam meg, mikor Kelet-Berlinben turnéztunk a Generállal. Cini jóban volt Somló feleségével, aki felhívta őt a hírrel? ? tette hozzá a zenész. A büntetés ellenére James csatlakozott az LGT-hez, fel sem merült benne, hogy visszautasítsa a lehetőséget: ?nem lehetett nekik nemet mondani? ? ahogy ő fogalmazott.

Bár a Nyugat meghódításától így elestek, itthon senki nem szólt bele, mit játszanak ? még Erdős Péter sem. A dalok általában jammelésekből, örömzenélésből születtek, és demokratikusan döntötték el, miből lesz kész mű. Azt azért elárulta, hogy az utolsó szót mindig Presser Gábor mondta ki.

James beszélt az LGT és az Omega közötti állítólagos ellentétről is ? azért állítólagos, mert szerinte egyáltalán nem voltak rosszban. Ha bármi miatt is nehezteltek volna rájuk az Omega-tagok, az csak azért lehetett, mert Presser Gábor és Laux József a zenekarból kiválva alapította meg az LGT-t.

_D0A5411_Copy

Az LGT turnéi 1984 után egyre ritkultak, utolsó fellépésük a törzshelyüknek számító Tabánban volt 1987-ben. Ezt követően szinte alig játszottak együtt, úgy tűnt, végleg feloszlanak. Hét és fél évvel később adták az első búcsúkoncertjük, majd még évente egy-ként koncertet. Hatalmas érdeklődés övezte például a 2007-es Sziget-fellépésüket és a 2013-ban tartott Aréna-koncertjeiket ? az Arénában három egymást követő napon játszottak, és minhárom alkalommal teltház előtt. Mikor Somló Tamás 2016-ban elhunyt ? előtte Barta Tamást és Laux Józsefet is elveszítették ?, bejelentették, hogy az LGT végleg feloszlik. ?Nem kizárt, hogy Presserrel és Soltival (Solti János ? a szerk.) fogunk még együtt játszani, de biztos, hogy nem LGT név alatt és nem azokat a dalokat, amelyek az együtteshez kötődnek? ? mondta James.

A zenésznek három szólóalbuma jelent meg eddig, jelenleg a következőn dolgozik, és Für Anikó színésznővel is szeretnének felvenni egy közös lemezt. Emellett producerként, zeneszerzőként és hangmérnökként is tevékenykedik. Legutóbb a Messiás.ma című produkcióban hallhattuk.

Szíjjártó Anita

Fotó: Csákvári Zsigmond