Princzinger Péter megjegyezte: az Európai Bizottság idén 11. alkalommal írt ki pályázatot az EDEN projekt keretében. Az idei verseny témája a kulturális turizmus, a projekt címe: Vidéki múzsa kerestetik, azaz ?Műemlékek, úti célok, zseniális attrakciók?. Pécs már harmadszorra nyerte el az elismerést.

Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ aktív és kulturális turizmusért felelős igazgatója elmondta: a nemzeti marketingszervezet 50 százalékos uniós támogatást, 23 700 eurót nyert el a pályázat lebonyolítására. Idén 17 pályázat érkezett, 11 helyszínt teszteltek próbavásárlással is a bíráló bizottság tagjai, és öten jutottak be a döntőbe ? tette hozzá.

pecsikep

A döntős pályázatok:

– GYULA, a történelmi fürdőváros ? a BÉKÉS magyar vidék múzsája (Gyula),

– KULTÚR(K)ALAND (Pécs),

– Tündérmező öröksége ? Középkori templomok útja a Felső-Tisza-vidéken (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye),

– Időutazás évezredeken át ? 3 egyedülálló helyszín, 3 meghatározó korszak, 1 komplex élmény ? GorsiumPákozdSzékesfehérvár: KÖZÉPPONTBAN (Székesfehérvár),

– Veszprémi múzsák: az örök nő négy arca ? Múz(s)eális kalandok a királynék városában és a Bakony-Balaton térségben (Veszprém).

A döntőbe jutott pályázókat a bizottság 500 ezer forinttal jutalmazta.

A nyeremény két-kétmillió forint marketingtámogatás lesz a győzteseknek. A nyertesek közül Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye pályázata részt vesz a 2018. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol a többi európai tagállam díjazottjával együtt átveszi a Kiváló Európai Desztináció-díjat.

Eddig hét magyarországi térség nyerte el a címet, az Őrség; Hortobágy; Mecsek; Kaposvár és a Zselic vidéke; Tisza-tó; Írottkő Natúrpark és a Mecsek Zöldút.

Forrás: MTI