easy_rider
A Szelíd motorosok forgatása
Fotó: Kovács László ? Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj Facebook oldala

Idén ötven éve mutatták be a Szelíd morotosok (Easy Rider) című filmet, amelyet a díj egyik névadója, Kovács László, az amerikai független mozi emblematikus alakja fényképezett, és munkájával beírta magát a modern mozi történetébe. Külön érdekesség, hogy Kovács a díj másik névadója, Zsigmond Vilmos ARRI II. C kamerájával forgatta a filmet.

A kettőjökről elnevezett verseny zsűrijének tagja  Koltai Lajos rendező-operatőr,  Kende János operatőr, Lajos Tamás operatőr-producer, Káel Csaba rendező és Pados Gyula operatőr. A hat kategória győztesén kívül arról is döntenek, hogy ki kaphatja meg az 50 000 USD értékű Sparks Kft ? Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását.

 

Gyuriko_Laszlo
Fotó: Kovács László ? Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díj Facebook oldala

Azt már most nyilvánosságra hozták, hogy Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül.

Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár, az IMAGO elnöke volt. Ő fényképezte többek között 1962-ben az Esős vasárnapot, valamint 1967-ben az Ezek a fiatalok és a Fiúk a térről című alkotásokat.

Gyurikó László legismertebb filmjei  A nagy futás (Running), a Danielle Steele?s Zoya, a Ránts fegyvert! (Draw), az Összeesküvők (Circle of Two) és a Park is Mine, Pap Ferenc pedig száz film között az 1974-es Családi tűzfészek, az 1977-ben készült Kilencedik emelet című dokumentumfilm operatőre is volt.

Csaladi_tuzfeszek
Tarr Béla: Családi tűzfészek
Fotó: mek.oszk.hu

A Bojkovszky Béláról elnevezett díjat Marton József fővilágosító kapja kiemelkedő munkásságáért.

Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László ? Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra.  A díjat és a rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A nevezett alkotások listája itt olvasható.