1.

Trón és nemzet

Különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja ebben az évben is az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai által vezetett sétákon a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, de a különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése is.

 

2.

Történelem a levéltárban és a Terror Házában

A magánlevéltárak kincsei is láthatók lesznek a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltárában június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján. Az MNL Országos Levéltára idén a Múzeumok éjszakáján a nagy történelmi famíliák hétköznapi életére fókuszál. A magánlevéltári iratanyagban őrzött eredeti dokumentumok segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az arisztokrácia egyedi életstílusába, környezetébe és a családok mindennapjaiba. Míg a Terror Háza Múzeum látogatói rendhagyó történelemórákon is részt vehetnek, melyeken a múzeum történészei többek között a bolsevik hatalomátvételről, a szovjet kényszermunkatáborok világáról és a kommunista diktatúra áldozatairól tartanak előadást.

 

unnepi_kep

3.

Indiai nők a mitológiában és a mindennapokban

Indiai kiállításához kapcsolódó programokkal: bábakrobatákkal, hennafestéssel, hagyományos indiai táncokkal, koncerttel, indiai finomságokkal és kertmozival várja a közönséget június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. Az Andrássy úti múzeumban jelenleg látható Isten ? Nő című kiállítás az indiai nők mitológiában és mindennapokban betöltött szerepét vizsgálja, ehhez számos program kapcsolódik a Hopp-villa kertjében.

 

4.

Szívmelengető középkor

Kézműves foglalkozásokkal, oldtimer autókkal, a Da Vinci TV élményóráival és számos tárlatvezetéssel készül június 23-ára a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma. A múzeum kertjében Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint ad koncertet, a Királypincében pedig a Szívmelengető középkor című kiállításhoz kapcsolódva kályhacsempét lehet majd tervezni és készíteni.

 

5.

Őfelsége hadihajója

Színes programokkal várja idén is az érdeklődőket a Hadtörténeti Intézet és Múzeum június 23-án. Ekkor nyílik meg a száz éve elsüllyedt Szent István csatahajóról szóló kiállítás, de lehet fémkatonát önteni, és a katonai sportágakat is ki lehet majd próbálni. A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg kapuit az Őfelsége hadihajója, SMS Szent István ? 100 éves hadisír az Adriai tenger mélyén című időszaki kiállítás. A tárlathoz kapcsolódó programokkal, hadihajós katonákkal, hagyományőrzőkkel bemutatják a korabeli matrózok életét is.

 

6.

Kalandtúra a sötét raktárban

Játéksarok, társasjátékkuckó, játékos licitálás. Két szóval: Játékos Múzéj! A Múzeumok Éjszakája egyben lezárása is a KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti programsorozat idei évadának az Országos Széchényi Könyvtárban. De mi is vár ránk szombat éjjel? A nemzeti könyvtárban egy pohár Villányi REDy társaságában indulhat el az érdeklődő a pincétől a padlásig, vagy egy zseblámpával a kezében tehet kalandtúrát a sötét raktárak mélyére. Miután pedig a látogató megoldotta a nyomozást a Széchényi család kulturális öröksége után, és kipróbálta tudását a társasjátékok között, Fritz Zoli és csapata segítségével elkészítheti saját képregényét, majd pihenhet a Díszteremben, ahol a Kossuth-díjas Tordai Teri és lánya, a Jászai Mari-díjas Horváth Lili egy életduettel készül az estére. Farkas Gábriel & His Band pedig a ?20-as évektől egészen napjainkig idézi meg a magyar könnyűzene klasszikusait. Szécsi Pál, Cserháti Zsuzsa vagy Máté Péter legismertebb melódiái csendülnek fel nem megszokott feldolgozásban, hiszen a magyar könnyűzene dalait dzsessz-sztenderdként nem játszották korábban. A focirajongóknak sem kell lemondaniuk a labdarúgó világbajnokságról, ugyanis az apumegőrzőben vigyáznak rájuk, amíg a mérkőzéseket nézik.

 

ludwig-41
Fotó: Papp Eszter

7.

Koncert és könyvturkáló egy helyen

Exkluzív tárlatvezetések, koncertek, Könyvturkáló, a látogatókkal együtt kirakott óriás Lego és sok egyéb program várja a közönséget a Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeumban június 23-án. Ezen az estén a látogatók a Tekerd! csoporttal közösen rakhatják ki a múzeum egyik sztárját, Roy Lichtenstein Vicki című képét. Ezen kívül lesz 3D-s Lego-objektkészítés, és a Tekerd! csoport munkáiból pop-up kiállítás is nyílik. A Westkunst ? Ostkunst kiállításban mutatják be a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhető Tapintható pályázatra beérkezett munkákból rendezett válogatást. A Kortárs Könyvturkálóban elvihető kiadványok, hazai és nemzetközi művészeti albumok, újságok várják leendő tulajdonosaikat. A Ludwig Lounge Extrában Dragomán György íróval és Szabó T. Anna költővel beszélget Valuska László (Könyves magazin), az este során Kollár-Klemencz László ad koncertet, majd levetítik Tom Ford Éjszakai ragadozók című filmjét. Willany Leó címmel reflektál a Ludwig Múzeum tereiben található alkotásokra Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza, végül különleges éjszakai séták viszik el az érdeklődőket a múzeumi kulisszák mögé. A Ludwig Múzeum teraszán Bem Tábornok, a Ludwig Múzeum rezidens DJ-je ?igazi, vinylből kevert muzeális egzotikával? készül, éjszaka pedig a múzeum homlokzatán a Nyikita Salennij ukrán művész inspirációjára készült fényfestést élvezhetik a látogatók.

 

8.

Kezedben a gyeplő!

Szereti a lovakat, de nem szereti, ha lóvá teszik? Szeret játszani? Kedveli az igényes szórakozást? Akkor a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a helye június 23-án! A múzeum ezúttal olyan csemegéket kínál, amelyekben nem lehet része a hétköznapokban. Keszthelyi hétvégét sorsolnak ki azok között, akik náluk veszik meg a karszalagjukat. A rendhagyó mesék és játékok mellett olyan élményterekben várják a látogatókat, ahol minden a lóról, a magyar lovas kultúráról és hagyományainkról szól. A fény, a zene, a játékok feledhetetlen szórakozást kínálnak a romantikus éjszakai Vajdahunyadvárban. A közösségi alkotás, a filmek, az esti villámcsődület és a borkóstolók pedig az élvezetek még teljesebb tárházát kínálják.

 

9.

Kvízjáték, garázsvásár és szappanbuborék

A Múzeumok Éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Károlyi-palota az a hely, ahol érdemes eltévedni a múlt labirintusában, hiszen a kijáratoknál nem az álomból ébredés csalódottsága, hanem az emlékek elevensége és szertelensége kíséri a látogatókat. Csönd az nem lesz (este 10-ig természetesen), a retro tánczenétől a silent discóig minden elképzelhető. Sajó László és alkalmi társulata például szentivánéji színdarabot fog előadni. Aki a dizájncenter stand up-ja után a Vágod? című irodalmi kvízjátékban mérettetné meg magát Vágó Istvánnal, vagy asztalt táncoltatna a lassan kihunyó csillárok alatt, miután a Garázsvásárban megvette azt a mütyürt a kispolszkis lengyel piacról, amire régen vágyott, az éjszaka csendjében felolvasásra és harmonikaszóra fújhatja szalmaszálon a színes szappanbuborékokat a másnap örömére.

 

_D0A5681_Copy
Fotó: Csákvári Zsigmond

10.

Örökkék divatbemutató

A magyarországi kékfestés hagyománya 2015 óta a szellemi kulturális örökség része. Az Óbudai Múzeum ? Goldberger Textilipari Gyűjteményében bepillantást kaphatunk egy kékfestő műhely történetébe. A kékfestés azonban nemcsak a múlté. Része lehet jelenünknek, ruhatárunknak is. Legalábbis erre törekszik az Örökkék márka, melynek divatbemutatóját bárki megtekintheti, aki ellátogat a Múzeumok Éjszakája keretében a múzeumban. Az érdeklődők részt vehetnek a múzeum tárlatvezetésein is, amelyek a Goldberger gyár kezdeti tevékenységének bemutatásáról, a hazai kékfestés történetéről szólnak, valamint arról, hogyan hódították meg a világot az üzemben készített textíliák.

 

Forrás: MTI