A nemzetközi szakmai zsűri Nagy Zsoltot díjazta A játszma című filmben nyújtott alakításáért a szombat este véget ért portói nemzetközi filmfesztiválon. A '60-as évek diktatúrájában játszódó ügynök thriller forgatókönyve, melyet Köbli Norbert jegyez, szintén a legjobb lett Portóban.

Szombat este magyar sikerekkel ért véget Portó nemzetközi filmfesztiválja, az idén 43. alkalommal megrendezett Fantasporto. A szakmai zsűri, melyben Anthony Waller angol rendező, Pedro Farate portugál operatőr, Marina Anna Eich német színésznő és Isabel Pina portugál rendezőnő vett részt, két díjjal is méltatta A játszma című ügynök thrillert és elismerő oklevéllel Az unoka című drámát.

A játszma című mozifilm a kultfilmmé vált kém thriller, A vizsga (2011) izgalmas folytatása, melyet tavaly nyáron mutattak be a hazai mozikban. Az ikonikus alkotás felejthetetlen karakterei Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter alakításában tértek vissza a vászonra, új főszereplőként Staub Viktória csatlakozott a csapathoz.

A Fazakas Péter rendezésében készült A játszma története 1963-ban játszódik Budapesten. Az állambiztonság tisztje, Jung András (Nagy Zsolt) élete tökéletes: boldogan él feleségével, Évával (Hámori Gabriella) és az egyetlen dolog, ami előléptetését hátráltatja, egy versengő kolléga, Kulcsár (Scherer Péter). Amikor felbukkan a múltból egy lezáratlan ügy kapcsán a legendás kém, Markó Pál (Kulka János), fordulat fordulatot követ, és kezdetét veszi egy könyörtelen párharc, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik, és egyetlen emberi gesztus az életedbe kerülhet.

A játszmában nyújtott alakításáért Kulka János korábban elnyerte a legjobb főszereplőnek, Hámori Gabriella a legjobb mellékszereplőnek, Balázs Gábor pedig a legjobb hangért járó Magyar Mozgókép Díjat.

A játszma a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás (Örök tél, A berni követ, Apró mesék), rendezője Fazakas Péter (Árulók, Szabadság – Különjárat), a forgatókönyvet Köbli Norbert (Örök tél, Trezor, A berni követ, A vizsga) írta.

Az Oscar-díjas Deák Kristóf első mozifilmje, Az unoka nyomozós thrillerbe oltott felnövéstörténet, a fekete komédia elemeivel árnyalva. A napjainkban játszódó bosszútörténet főhőse egy szelíd, illedelmes irodista fiú, Rudi (Blahó Gergő). Miután imádott nagyapja (Jordán Tamás) egy lelketlen csalás áldozata lesz, elhatározza, hogy saját maga szolgáltat igazságot. Ehhez találékonyságra, rafinériára és önbizalomra van szüksége – meg egy csapat szövetségesre.

https://youtu.be/wlwdphoDxMo

Az unoka rendezője és forgatókönyvírója Deák Kristóf (Mindenki), producere Zákonyi S. Tamás (BÚÉK! Szabadság, szerelem, München, Egerszegi) volt.