A 2015-ös cannes-i filmfesztiválnak idén május 13. és 24. között ad otthont a francia riviéra. Az esemény történetében először idén két elnöke is van a versenyprogramnak: Joel és Ethan Cohen rendező- és testvérpáros, akik már maguk is rendelkeznek Arany Pálmával. 1991-es, Hollywoodi lidércnyomás című filmjükért kapták az elismerést.


joelethancoen1_450x330.png
Joel és Ethan Cohen

A 68. alkalommal megrendezett fesztivált az idén Oscar-díjjal is jutalmazott Julianne Moore nyitotta meg. A nyitófilmet ? a fesztivál történetében mindössze másodjára ? egy nő rendezte. Emmanuelle Bercot francia rendező Fel a fejjel című alkotásának díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a cannes-i filmfesztivál.

A Versenyprogram mellett a Cinéfondation és rövidfilmek szekció zsűrielnöke Abderrahmane Sissako filmrendező, az Un Certain Regard-é Isabella Rosellini színésznő (ebben a kategóriában nyerte el tavaly a fődíjat a Fehér Isten), az Arany Kameráé pedig Sabin Azéma francia színésznő.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is van magyar vonatkozása a fesztiválnak, ezúttal több fronton is. Nemes Jeles László holokauszt témájú drámája, a Saul fia eddig pozitív visszhangot kapott a kritikusoktól, valamint a nemzetközi sajtó is felfigyelt rá. A Saul fia nem csak az Arany Pálmára esélyes, hanem az Arany Kamerára is, mivel Nemes Jelesnek ez az első rendezése. A Cannes-i klasszikusok kategória keretében mára alapművekké vált mozik restaurált változatát is megtekinthetik az érdeklődők: többek között Jancsó Miklóstól a Szegénylegényeket, valamint Korda Sándortól a Mariust. A szemléhez kapcsolódóan minden évben rendeznek egy filmvásárt is, amely lehetőséget ad a gyártók, forgalmazók és készítők számára kapcsolataik alakítására, és persze alkotások megvételére is. Ennek kapcsán levetítik Miklósy Zoltán Manieggs ? Egy kemény tojás bosszúja című moziját is.


saul_fia_cannes_20151_450x330.png
Nemes Jeles László: Saul fia

A versenyben résztvevő mozik mellett olyan alkotásokat is meg lehet tekinteni, mint George Miller Mad Max ? A harag útja című filmje, vagy a Jurassic Park-sorozat legújabb etapja, a Jurassic World, illetve Woody Allen legújabb rendezése, az Irrational Man is.

A fődíjat, az Arany Pálmát, amelyért összesen 19 alkotás versenyez, május 24-én adják át.