A Templeton World Charity Foundation és a European Social Fund társfinanszírozásával és a MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) segítségével valósulhat meg a Magyar Templeton Program, amely szeptember 15-én vette kezdetét. Jelképes rajtköve pedig az aznap megrendezett sajtóreggeli volt az MTA Akadémiai Klubjában, ahol ismertették a legfontosabb tudnivalóit, kritériumait és működését.

Dr. Csermely Péter, a program kitalálója, az MTA levelező tagja és a MATEHETSZ tiszteletbeli elnöke köszöntőjében a Magyar Tehetségsegítő Hálózat munkáját dicsérte, amikor kifejtette, hogy ?sok tízezer tehetséges fiatalt elérő, és sok tízezer tehetséget segítő pedagógust mozgósító, csaknem egy évtizedes kiváló munkáját ismerte el a Templeton World Charity Foundation akkor, amikor meghívta a magyar tehetséggondozást.?

_DSC5332_Copy

A továbbiakban ismertette a program lényegét, legfontosabb tudnivalóit és ütemezését. Az első szakaszában, szeptember 15-e és október 20-a között válogatják majd ki a legkiválóbb tehetségeket két korosztályban: 10-19 éves és 20-29 éves korig, melyben az előbbire fognak súlyozni. Nekik, ?a tehetségígéreteknek? ? ahogy Csermely Péter fogalmazott ? egy 1-1,5 órás tesztet kell kitölteniük a Templeton Program honlapján, mely többek között az intelligenciát és a problémamegoldó képességeket mérik majd. Majd novembertől 2016 februárjáig, az első fordulóból bekerült kétezer tehetséges fiatal motivációit, kreativitását, ?verbális és non-verbális? készségeit is próbára teszik. A 20-29 éves korosztály számára azonban más kritériumokat szabnak: őket a tehetséggondozó szakemberek javaslata, ajánlása, egyéni felkérése alapján fogják beválogatni. ?Az ő esetükben már nagyon fontos az eddig elért, adott esetben nemzetközi szinten is megmutatkozó eredmény? ? emelte ki Csermely. Összesen háromszáz embert választanak ki, akik részesülhetnek a programból: ?egy éven át a lehetőségek egész sorozatával? fogják segíteni nyerteseit, ?hogy kiváló emberekre leljen, és örömteli, értékes életpályát tudjanak megvalósítani.?

_DSC5369_Copy

Szécsi Anikó, a Magyar Templeton Program vezetője előadásában ismertette annak legfontosabb célkitűzéseit: ?az a küldetésünk, hogy olyan kivételes kognitív tehetségeket támogassunk, akik valamilyen módon a tevékenységükkel vissza tudnak forgatni az emberiség javára.? Majd Dr. Csermely Péterhez csatlakozva ismertette a program működését, melyben kiemelte, hogy minden tehetséges fiatal részére személyre szabott mentorálást igyekszenek biztosítani, valamint közösségi hálót is szeretnének a számukra kiépíteni, melynek egyik fontos hozama az lehet, hogy ?egymást is tudják segíteni.? Elmondta, hogy a Program kísérleti, pilot jellegű lesz, mely keretein belül a résztvevőkről ?képességprofilt? állítanak ki, s interjúkat is készítenek velük, ez a projekt sikerességét, személyesebbé való tételét kívánja fokozni.

Dr. Péter-Szarka Szilvia, a Program szakmai koordinátora Kovács Kristóf, Dr. Kövi Zsuzsanna és Dr. Klein Balázs segítségével ismertette a program gyakorlatias oldalát, hogy milyen logikai, memóriai és nyelvkészséget mérő feladatok várnak majd a 10 és 19 év közötti fiatalokra a projekt honlapján. Ezen feladatokba a jelenlévőket is beavatták: ki-ki bekiabálással jelezte tippjét a megoldásra.

_DSC5384_Copy

Végezetül pedig Benkő Vilmos, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara volt elnöke, a Magyar Tehetség Nagykövete mesélte el egy élményét, melyet egy mozgássérült kislány, Franciska felkészítésén keresztül élt át. Történetének azt a tanulságot szolgáltatta, hogy a mentor szerepe, melyben felkészíti a tehetséges fiatalokat, hogy a ?legtöbbet hozzák fel belőlük?, elengedhetetlenül fontos, hisz ? kiemelte ? velük ?ez az ország néhány év múlva remekelni fog.?

Fotók: Csákvári Zsigmond