fbpx

A legmeghatározóbb színházi élmény

csiksomlyoi-passio-2018
Az előadás a csíksomlyói nyeregtetőn
Fotó: MTI
A könyvet szerdán mutatták be Csíkszeredán, a magyar főkonzulátuson. A tanúságtétellel is felérő vallomások és megrendítő régi szövegek mellett a Prima Primissima-díjas Benkő Imre és Eöri Szabó Zsolt exkluzív fényképei teszik igazán emlékezetessé a művet.

Az esemény házigazdája Tóth László főkonzul volt, az MMA kiadásában megjelent könyvről a Mária Magdolna szerepét játszó Barta Ágnes színművész és Lukácsy György, a könyv szerkesztője beszélt.

 

Csiksomlyoi_eorifoto-5418
Jelenet az előadásból
Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház

Szabó László, a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója online kapcsolta a beszélgetésbe Vidnyánszky Attila rendezőt és a szabadtéri előadásban Pilátus szerepét alakító Molnár Levente operaénekest.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója azt mondta: legmeghatározóbb színházi élménye volt a Csíksomlyói passió. A kötetben lévő fotók pedig teljes mértékben visszaadják a csíksomlyói előadás és az azt megelőző előkészületek főbb mozzanatait. A Nemzeti Színháznak nagyon erős törekvése a külhoni magyar területekkel való kapcsolatteremtés.

Tóth László csíkszeredai főkonzul szerint, aki látta az előadást, meggyőződhetett arról, hogy a Nemzeti Színház a nemzet színháza. ?Mi a főkonzulátuson a nemzet közjogi egyesítésén fáradozunk, de ugyanolyan fontosnak tartjuk a kulturális kötődés erősítését, mélyítését is. Nagyon fontos, hogy nyitottak legyünk az ilyen kulturális események befogadására? ? hangsúlyozta.

VERSeny
Endes-Ábrahám Ákos
Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A könyvbemutatón fellépett a csíkszeredai Endes-Ábrahám Ákos. A 9 éves, látássérült fiú a Nemzeti VERSeny egyik felfedezettjeként vált ismertté. Most a Csíksomlyói passió vándorának szerepéből, Berecz András ének- és mesemondó szövegéből modott részletet.

A Csíksomlyói passió ? Egy színházi előadás zarándokútja című kötetet a Nemzeti Színházban is bemutatják december 13-án 17.00 órakor.

Forrás: szekelyhon.ro, Nemzeti Színház

A rovat további cikkei