Az öttagú, magyar és angol nyelvű, dallamos rockot/indie rockot játszó budapesti zenekar 2013 végén alakult ? olvasható rólatok. No, de hogyan?

Kocsis Zoltán: A Kőbányai Zenei Stúdióban tanultunk mindannyian, Ádámmal (Balasi Ádám, dob ? a szerk.) osztálytársak voltunk, tőle ered a zenekar gondolata.

Sidó Attila: Ádám indította be a folyamatot. Írogatott számokat, és úgy érezte, hogy ezeket meg kell valósítania ? ehhez keresett embereket. A kőbányai klubokban megfigyelte, ki hogy zenél és ?összeválogatott? minket.

 

Mely zenekarok hatottak, hatnak a zenétekre?

Ipolyi-Gáts Hunor: A külföldiek közül például a Foo Fighters, a Led Zeppelin, a Nirvana, a Red Hot Chili Peppers vagy a Beatles. A magyarok közül a Tankcsapda, a Kispál és a Borz, a Hiperkarma, az LGT. Ám nagyrészt külföldiek, ugyanis abban a zenében van olyanfajta szabadságkép, amelyet Magyarországon zenében még nem értek el. Erre törekszünk mi. Mivel a hatások külföldiek, szeretnénk kifelé is nyitni, külföldi jellegű zenét játszani. Valami újat mutatni.

 

Külföldre (is) készültök, számaitok többsége mégis magyar nyelvű. Hogy is van ez?

Hunor: Igen, de már régóta angolul gondolkodunk. Megcsinálunk egy számot és utána agyalunk azon, hogy magyar vagy angol szöveg kerüljön rá. Kivéve akkor, ha van egy jó magyar szövegötlet. A lényeg, hogy a számok írásánál végig jelen van az angol, nekem például magyar szavak nem is szoktak megfordulni olyankor a fejemben.

babel0

 

Miért kell akkor ráilleszteni a magyart, miért nem marad angol?

Hunor: Mert Magyarországon vagyunk, és a magyar emberekhez szeretnénk szólni.

Attis: Itthon az angollal nincs esélyed, ha számít a szöveg. Az igazán nagy zenekarok, amelyek csarnokokat töltenek meg, mint a Quimby vagy a Kispál és a Borz, mind magyarul énekelnek.

Hunor: Ez nem azt jelenti, hogy elvetjük az angolt. A terv viszont az, hogy akkor ezt külföldön csináljuk. Ahhoz, hogy egy banda jó legyen angolul, olyan környezetben kell élnie, ahol ezt a nyelvet használják. Mondjuk én sosem gondoltam volna, hogy magyarul fogok énekelni ? egészen addig, amíg nem jött a BABEL? Ami a magyar szövegeinket illeti: Attila és Ádám nagyon jókat írnak, és hülyeség lenne, ha ezt nem használnánk ki. Attis a Világ ura című számhoz például remek szöveget írt, nagyon szeretem játszani a koncerteken, borzong tőle a hátam.

Ezek szerint szövegírás szempontjából demokrácia van nálatok.

Attis: Igen, az első lemezre abszolút vegyesen írtunk szövegeket, bár Ádám írta a legtöbbet. Ám a másodikra, amely még készül, én már nem tudtam?

Hunor: Művészemberek vagyunk, de közben az életünk is halad. Ha van inspirációnk, írunk, ha nem, akkor meg hiába van határidő. Ez a szépsége és a hátulütője is: bármikor nem lehet kipréselni belőlünk dalokat.

Zoli: Egyébként nemcsak a szöveg-, de a zeneírást tekintve is demokrácia van nálunk. Közösen alakítjuk a zenét is.

Hunor: Ez az öt ember egy egység, ha bárki hiányozna, nem működne a zenekar. És persze akkor sem, ha nem lennénk mindig pofátlanul őszinték. (nevet)

 

A Cseh Tamás Programban nyertes zenekarként kijöhet a lemezetek. Hogy áll az album?

Hunor: Még alakul. Tíz szám lesz rajta, köztük három angol. Ez a pályázat óriási segítség nekünk. Ha az ember haladni akar, ahhoz nagyon sok pénz kell ? és persze rengeteg munka. Ha ezt a pénzt nekünk kellene kitermelnünk bármi mással, összeszorítana minket, és nem biztos, hogy meg tudnának születni ezek a számok.

babel3

 

Azt is meg kell említeni, hogy nemrég részt vettetek a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű tehetségmutató versenyben. Milyen emlékeitek vannak erről az időszakról?

Hunor: Nem igazán a mi világunk, mert túl volt hájpolva.

 

És az nem jó?

Hunor: De, nagyon jó dolog, hogy ennyien figyelnek ránk, ám a stílusunk, vagyis a rock és az, amilyenek szeretnénk lenni, elveszik, ha a média folyton ott lóg a nyakunkon. Jó volt beleízlelni ebbe a világba, mindenki nagyon rendes volt velünk, de túlságosan nagy volt a pörgés és feszített a tempó.

Zoli: És a mindenbe beleszólás. A fellépésekkor például az volt a koreográfia, hogy minden zenekart kitettek egyből a színpadra. Mi viszont megmondtuk: nekünk van intrónk, mégpedig az, hogy kívülről jövünk be ? és úgy is lett. Volt kitalált műsorunk, amelyhez ragaszkodtunk.

 

Oké, de a médiafelhajtás, amely körülvett titeket, csak a hasznotokra vált.

Zoli: Igen, az valóban jó volt, hogy benne voltunk a TV-ben, a rádióban, kint voltunk a plakátokon, és persze több fesztiválmegkeresést is kaptunk ennek köszönhetően.

Hunor: Azért volt hasznos, mert fontos számunkra, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk. De amit át szeretnénk adni, azt leginkább a koncerteken, személyesen tudjuk. A médiaérdeklődéstől persze nem szálltunk el, és nem is szabad soha, mert ahhoz képest, amit el lehet érni, mi még szinte sehol sem tartunk. Olyan nagy zenekarok vannak előttünk, amelyek mindent letettek az asztalra, amit le lehetett. Igaz, hogy mi a koncertjeinken mindig ráteszünk egy lapáttal az előző produkciónkra, de őket kellene felülmúlnunk. Akkor mondhatnánk azt, hogy elértünk valamit.

 

A távlati céljaitok tehát már megvannak. Mi a legközelebbi?

Attis: Kiadni a lemezt, elkészíteni a klipet a lehető legjobban és majd megtömi az A38 Hajót szeptember 3-án a lemezbemutató koncerten.

A BABEL első lemeze:

 

Fotók: Julien Kerduff