A Filharmóniánál minden év augusztusa a „hangszerek királynőjéről”, az orgonáról szól. A cég számos eseménnyel próbálja népszerűsíteni a hangszert, annak széles körű lehetőségeit és valódi értékeit bemutatni. Az időszak egyik kiemelt programja az Orgonák éjszakája. A nyár utolsó hónapjának első szombatján zajló rendezvény a nyitóeseménye az országszerte közel 100 koncertet számláló OrgonaPont sorozatnak.

Idén először ehhez kapcsolódóan pályázatot hirdet orgonamű írására a Filharmónia Magyarország. A felhívás célja, hogy a nevezők az Orgonák éjszakájához méltó kortárs, szóló orgonára íródott darabot szerezzenek, mely a programsorozat minden eseményén elhangozhat.

A pályázat győztes művei 2022. augusztus 6-án, a fentebb említett nyitóeseményen debütálnak, majd az OrgonaPont koncertsorozat eseményein mutatják be a közönségnek és a szakmának a díjazott alkotásokat.

A teljes pályázati felhívás megtalálható a www.filharmonia.hu oldalon. A művek beérkezési határideje: 2022. március 31., éjfél. A beérkező pályázatokat szakmai kuratórium bírálja el.