A szellemi kulturális örökségeink közül a közművelődés a reformkor óta szolgálja a társadalmi haladást és a nemzet felemelkedését. A közösségben átélt együttlét gazdagsága nem ismeretlen a világban, de a közművelődés átfogó magyar társadalmi programja, intézményrendszere, támogatottsága, hálózata egyedülálló Európában. Otthont biztosít a népművészeti mozgalomnak, a kórusmozgalomnak, a táncházmozgalomnak, az amatőr színjátszásnak, a civil kezdeményezéseknek, a civil szervezeteknek, a baráti köröknek, az egész életen át tartó tanulásnak, a kulturális gazdaság fejlesztésének.

A hungarikum gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. A nemzeti értékek köréből a Hungarikum Bizottság által kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánított értékek gyűjteménye a Magyar Értéktár.

A Magyar Népművelők Egyesülete (MANE) a közművelődési szakemberek, művelődésszervezők, népművelők országos szakmai szervezeteként 1979 óta fogja össze a településeken dolgozó kollégákat, képviseli őket azokon a fórumokon, ahol fontos, hogy a magyar közművelődés jelen legyen, részt vesz pályázatok előkészítésében és bírálásában, országos elismerések felterjesztésében, szakmapolitikai tárgyalásokon.

2020-ban azt szeretné elérni, hogy minden településről legalább egy közösségi teret, alkotóközösséget, valamint településszerte elismert alkotókat felterjesszenek a települési vagy megyei értéktárakba, melyhez minden szakmai segítséget, emberi támogatást megad azoknak, akik csatlakoznak kezdeményezésükhöz. Ebben az évben országos reprezentatív lefedettségre törekszenek. Ez is a feltétele annak, hogy 2021-ben a magyar közművelődést a települési értékekkel együtt a magyar értéktárba terjesszék fel.

A MANE februári felhívásához már több mint százan csatlakoztak, eddig a legtöbben Pest, Fejér, Nógrád és Zala megyéből. Bács-Kiskun megyéből 9, Baranya megyéből 8, Békés megyéből 4, Borsod-Abaúj Zemplén megyéből 6, Csongrád megyéből 6, Fejér megyéből 16, Győr-Moson-Sopron megyéből 2, Hajdú-Bihar megyéből 5, Heves megyéből 6, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 5, Komárom-Esztergom megyéből 8, Nógrád megyéből 10, Pest megyéből 24, Somogy megyéből 2, Szabolcs-Szamár-Bereg megyéből 0, Tolna megyéből 2, Vas megyéből 6, Veszprém megyéből 2, Zala megyéből 10 válasz érkezett – így az egyesület a kezdeményezéssel 107 településen 131 intézményt ért el.

A jelentkező települések 77,1%-án van helyi értéktár, de a közművelődési intézmények többsége nem szerepel a helyi és megyei értéktárakban (helyi értéktárban 20, megyei értéktárban 7 közművelődési intézmény szerepel). A közzétett kérdőívet kitöltők közül 36-an a helyi, 5-en a megyei értéktár bizottságok tagjai.

A MANE kezdeményezéséhez csatlakozók közül eddig 121-en szeretnék igénybe venni az egyesület szakmai segítségét az értéktárakba való felterjesztéshez: 76-an minta felterjesztést, 21-en személyes helyszíni konzultációt kértek, 68-an online (is) szeretnék tartani a kapcsolatot.

A Magyar Népművelők Egyesülete továbbra is vállalja, hogy mintadokumentumuk és mentoraik segítségével támogatják az intézmények felterjesztését. A felhívás és a kitöltendő kérdőív az alábbi linken érhető el: https://forms.gle/ewp4HfXK1YPMVJwQA.

Az egyesület célja tehát, hogy legyen hungarikum a magyar közművelődés, melynek része minden település vagy a közösségi házával, vagy az ott folyó tevékenységekkel, szervezetekkel. Épületet, fesztivált, alkotókat, több évtizedes rendezvényeket, táncegyütteseket lehet felterjeszteni és most van idő írni, írni, írni.

Nyitókép: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond