2020 a legnehezebb évek egyike volt az előadóművészeti szektorban dolgozók számára. A járvány még mindig tombol, és nem tudni, mikor találkozhatunk újra élő előadásokon közönségünkkel. Az Aurora Nova kiadó egy rendhagyó globális esemény létrehozásával szeretné emlékezni az első lezárás évfordulójára, ünnepelve a színházat és a kulturális szektor sokszínűségét egy olyan világszintű eseménnyel, amely talán inspirációt nyújthat a jelenlegi elszigetelődés idején.

A „Let There Be Theatre!” projekttel a színházcsinálók és a közönség együtt jelzést küldenek, emlékeztetve mindenkit a színház erejére egy színdarab segítségével, amely élő bizonyítéka annak, hogy a kreativitás legyőzheti a nehézségeket. Ezen a napon egyes helyeken élőben, máshol Zoomon, megint máshol – ahogy Budapesten is – streamen közvetítve láthatják az előadást a nézők. 

Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Minden este más és más. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. Az Átrium virtuális közönsége előtt, életében először és utoljára Nagy Sándor küzd meg a számára ismeretlen szöveggel, világszerte több mint száz másik színésszel egyszerre. 

Nagy Sándor Kisvárdán született, 1980-ban. Pályáját a Doktorock színtársulatban kezdte, de már a színművészeti egyetemre történő felvétele előtt fellépett a Madách Színházban. 2005-ben diplomázott, operett-musical színész szakon, többek között a Madáchban és a Játékszínben játszik rendszeresen. 2005 és 2010 között az Adagio együttes tagja volt. 2006-ban Súgó Csiga-díjat kapott, 2009-ben elnyerte a MASZK Országos Színészegyesület pályakezdőknek adományozható Soós Imre-díját. 2015-ben a Játékszín neki ítélte oda a Kránitz Lajos-díjat. 

Nagy Sándor
Fotó: Bach Máté

A már több mint ötven országban játszott szöveget olyan kiváló színészek is előadták már, mint Whoopi Goldberg, John Hurt, Nathan Lane, Brian Dennehy, Stephen Fry, Tobias Menzies, Alan Cumming, F. Murray Abraham, az operaénekes Joyce DiDonato vagy Ken Loach filmrendező.

A nyitóképet Czibor Attila készítette.