A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a benyújtási határidőig egyetlen pályázat érkezett, melyet Demeter Szilárd nyújtott be, aki jelenleg is az intézmény vezetője.

A benyújtási határidő november 16-án 17 órakor járt le. Az egyedül pályázó Demeter 2018 óta főigazgatója a Petőfi Irodalmi Múzeumnak, amely tisztséget Prőhle Gergelytől vette át. A vezetői posztra idén októberben írtak ki pályázatot az ötéves ciklus leteltével – Demeter 2018 decemberében mint megbízott főigazgató állt a PIM élére, később a 2019 februárjában kiírt pályázatot megnyerve folytathatta munkáját, azaz a rendes ciklus jövő év elején jár le.

Demeter a Mandiner oldalán megjelent írásában október 19-én jelentette be újbóli indulását, amelyben reagált a nagy médiavisszhangot kapó pályázati kiírás körüli találgatásokra. Akkor így nyilatkozott: „A magam részéről ugyanazt vallom, amit szűk öt évvel ezelőtt is elmondtam minden érdeklődő médiumnak: ha valaki jobb pályázatot tesz le az asztalra, mint szerénytelenségem, akkor én leszek az első, aki beáll mögé és támogatja, mert azzal csak nyer a magyar irodalom és a magyar kultúra. És ez a legfontosabb.”

A Magyar Hangnak november 14-én nyilatkozott. A cikkből kiderült, hogy több mint 60 oldalas pályázatot adott le, indulásának motivációjáról pedig a következőt mondta: „Azért pályázom, mert az engem támogató közösség azt szeretné, ha továbbra is én vezetném ezt az intézményrendszert. Bízunk egymásban. Szükségünk is van erre a bizalomra, adódik még feladat bőven.” Pályázatának címe a Magyar Hang cikke szerint Ilyen volt – Ilyen lett, Demeter elmondása alapján pedig a dokumentum lényege egyetlen szóval is összefoglalható: „Folytatnánk.” A pályázat eredményét a Kulturális és Innovációs Minisztérium közli majd.

Nyitóképen Demeter Szilárd. Fotó: Balogh Zsolt / MTI