Hogyan tudnátok meghatározni a zenekar stílusát?

K. Á.: Úgy a legegyszerűbb körülírni, ha megnézzük, honnan hova tartunk. A zenekar háromnegyede jazz előképzettséggel rendelkezik, innen jön az improvizáció szeretete. Mi hárman már a Zeneművészeti Egyetem óta ismerjük egymást, Keresztes Gábor később csatlakozott hozzánk.

Cs. A.: A jazz, a techno és a pszichedélia hat ránk leginkább. Használunk rockos elemeket, de nem rockzenét játszunk. Az elektronikus tánczenéből is sokat merítünk. A számaink gyakran repetitívek.


Kiknek szól a zenétek?

SZ. S. Á.: Nyitott embereknek szeretnénk játszani, akik sok és sokféle zenét hallgatnak, nem csak egyféle stílust.

K. Á.: Én olyan embereknek szeretnék zenélni, akik szeretik az igényes elektronikus zenét. Szívesen járnak buliba, jól érzik magukat, de közben a DJ kreativitására is odafigyelnek. A Freakin? Disco egyik fontos célkitűzése, hogy a zenénk egy DJ set ívéhez legyen hasonló. Például nem tartunk szünetet a számok között.

Cs. A.: Azokat az embereket várjuk a koncertjeinkre, akik szeretnek táncolni, felszabadultan bulizni, viszont a zene is fontos számukra, nem csak a buli.


freakin_szimpla_600x337.png
Az együttes koncertje a Szimpla Kertben


Az NKA Hangfoglaló Program negyedik évadának támogatott zenekarai között voltatok. Kinek a hatására jelentkeztetek az Induló Előadói Alprogramra?

Cs. A.: A menedzserünk, Blaskó Ábris ajánlotta. Nagyon vágytunk rá, hogy jó stúdióba menjünk, és megfelelő körülmények között vehessük fel a második lemezünket. Ez sikerült is, a SuperSize Recordingnál készültek a felvételek, Dexter hangmérnöki segítségével. A meglévő számok mellett teljes imprókat is felvettünk. A Monsterre négy olyan szám került fel, aminek a váza vagy akár a teljes számszerkezet megvolt a fejünkben a stúdiózás előtt és egy, amit a rögtönzésekből Gabi szerkesztett össze egy húszperces, hipnotikus zárótétellé. Az öt szám összesen majdnem egyórányi hallgatnivaló. A Rules című számunkhoz videoklipet is készítettünk, Freund Ádám rendezésében. A lemezbemutató koncert december 27-én lesz a Toldi Klubban.


Hol láthat benneteket a közönség a közeljövőben?

Sz. S. Á.: Decemberben Erdélybe megyünk három napra, utána lemezbemutató koncert, a jövő év elején Prágába vagyunk hivatalosak, és próbálunk egy kisebb cseh turnét köré szervezni, februárban pedig az egyik kedvenc zenekarunk, az Elektro Guzzi előtt játszhatunk az A38 hajón. Emellett igyekszünk minél több showcase fesztiválon részt venni.freakin_disco_bush_600x400.png
Foto: recorder.blog.hu

Miben különbözik egy showcase fesztivál a hagyományos fesztiváloktól?

K. A.: A showcase fesztivál egy olyan szakmai esemény, ahol kizárólag feltörekvő zenekarok játszanak. Kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, hiszen számos zeneipari szakember van jelen: klubtulajdonosok, fesztiválszervezők, menedzserek, producerek. Másrészt pedig ott vannak a résztvevő zenekarok, akikkel szintén érdemes megismerkedni.

Cs. A.: Teljesen másképp kell játszani egy showcase fesztiválon, mint mondjuk egy saját klubkoncerten. Rövidebb idő áll rendelkezésre, általában háromnegyed óra. Nincs idő felvezetésre, levezetésre, ilyenkor a zenekar esszenciáját kell megmutatni. Mindemellett nem csak zeneipari szakemberek jönnek el, hanem ?rendes? közönség is van, és nagyon jó fesztiválhangulat szokott lenni.


Nemrég részt vettetek a Budapest Showcase Hubon, Magyarország showcase fesztiválján. Hogy éreztétek magatokat, kikkel találkoztatok?

Cs. A.: Nekünk a BUSH már a második showcase fesztiválunk volt, február elején részt vettünk a MENT-en Ljubjanában, ami leginkább Közép-Európai zenekarokra specializálódik. Szeretünk hosszabb koncerteket adni, ahol több idő van egy hangulatból a másikba eljutni, de most a BUSHon nagyon élveztük, hogy csak a bulis, ugrálós számainkat játszottuk összesűrítve.

Sz. S. Á.: Nagy buli volt. Megpróbáltunk minél több szakmabelihez eljutni, kapcsolatokat építeni, meghallgattunk más együtteseket. Az EABS nevű lengyel jazz-zenekar például nagyon tetszett, szívesen dolgoznánk velük.


erdelyi_turne_freakin_600x337.png
Erdélyi turnéFotó: az együtees Facebook oldala

A hagyományos koncertek mellett több színházban is zenéltek. Honnan jön a színházi zene szeretete?

Sz. S. Á.: Mind a hárman régóta érdeklődtünk a színház világa és a színházi zene iránt. Közös barátunk, Kárpáti Pál színész-rendező felajánlott nekünk egy munkát, aztán egyik darab hozta a másikat. Gábor, a negyedik tagunk pedig régi motoros a színházi szakmában, többek között alapító tagja volt az azóta feloszlott Szputnyik Hajózási Társaság nevű színházi társulatnak.


Tavaly március óta a Katona József Színház nagyszínpadán is láthatóak vagytok, a Berlin, Alexanderplatz című darabban játszotok egy zenekart.

K. A.: A darab rendezője, Kovács D. Dani jó barátunk, emellett régóta figyelemmel kíséri a zenekar munkásságát. Ő Gáborral korábban is sokat dolgozott, és amikor lehetősége nyílt egy teljes zenekart alkalmazni, ránk gondolt. Ezen kívül együtt dolgozhattunk a világhírű, kanadai?francia cirkuszművésszel, Samuel Tétreault-val. Az artista a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola diákjaival közösen adott elő egy darabot a Sziget Fesztiválon, amelynek zenéjét mi szereztük. Nagyon izgalmas és tanulságos feladat volt, hiszen teljesen alkalmazott zenéről van szó. Sokféle zenét kellett írni, ezáltal egy új munkametódus is kialakult a zenekarban. Jelenleg az Eltűnő ingerek című darab zenéjén dolgozunk, Pass Andrea rendezésében. Az ősbemutató december 14-én lesz a Trafóban.

Liska Enikő