ImprovisArt című lemezét mutatja be Balázs János zongoraművész november 15-én az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban a budapesti Zeneakadémián.

A zongoraest koncepciója azt a romantikus
hagyományt folytatja, amikor a zongoristák és zeneszerzők még előszeretettel
improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból. A műsor
Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig
terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az
alkotóművész valódi társává válik.

Balázs János zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából. A teljes koncertprogram azonban először lesz élőben hallható Budapesten.

Cziffra György szellemisége, ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló egyedi interpretáció, amely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt, és továbbörökíthette az újabb generációkra.

A lemezfelvétel a Zeneakadémia Nagytermében készült 2020. január 5–6-án, és az olasz Sheva kiadó gondozásában jelent meg.

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja” – mondta Balázs János.

Fotó: Emmer László