fbpx

Lemondott az Andersen gyermek- és ifjúsági irodalmi díj zsűrijének orosz elnöke

Lemondott a Hans Christian Andersen gyermek- és ifjúsági irodalmi díj zsűrijének elnöke, az orosz Anasztaszija Arhipova, akit sokan elfogadhatatlannak tartottak, mert tagja egy háborús propagandát folytató orosz művészszervezetnek.

A neves illusztrátort szeptemberben választotta meg a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a nagyra becsült Andersen-díj zsűrijének elnökévé. Megválasztása óta a bázeli központú IBBY több nemzeti szervezete is követelte, hogy Arhipova mondjon le tagságáról az Orosz Művészek Szövetségének moszkvai szervezetében (MOCX). A szövetség ugyanis tavaly pályázatot hirdetett, amely az Ukrajna ellen indított „különleges hadműveletet” népszerűsíti.

A tiltakozó tagországok – köztük Svédország, Finnország, Dánia és a balti államok – IBBY-szervezetei szerint az illusztrátor tevékenysége a MOCX-ban nem fér össze az Andersen-díj zsűrielnöki tisztségével.

II. Margit dán királynő a múlt héten megtagadta a védnökséget a díj fölött az orosz zsűrielnök megválasztása miatt, Andersen szülővárosának, Odensének a polgármestere pedig kérte az IBBY-t, hogy az irodalmi díj elnevezéséből távolítsák el a nagy dán meseíró nevét.

Az IBBY által kiadott nyilatkozatban Sylvia Vardell, a szervezet nemzetközi elnöke kiemelte, hogy Arhipovát a malajziai közgyűlésen egyhangúlag választották meg az Andersen-díj zsűrielnöki tisztségére. Hozzátette: Arhipova „szem előtt tartja a külvilág megítélését” és „tisztában van az IBBY munkájával és a világban betöltött szerepével”, a testület ezért elfogadta az illusztrátor lemondását.

„Az IBBY határozottan és egyhangúlag elítéli Oroszország Ukrajna elleni katonai agresszióját” – emelik ki a nyilatkozatban. A Hans Christian Andersen (1805–1875) dán meseíró nevét viselő díj, amelyet minden páros évben adnak át, a legnagyobb nemzetközi elismerésnek számít a gyermek- és ifjúsági irodalom szerzőinek körében. Legközelebb 2024-ben ítélik oda.

Nyitókép: Christian Albrecht Jensen: Hans Christian Andersen portréja (1836, részlet)

A rovat további cikkei