Csák János kulturális és innovációs miniszter szerint a négy évre tervezett munkáját sikerült két év alatt elvégeznie. A tárcavezető átadná a stafétát a fiataloknak.

DLAPE20240606303 (1).jpg
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszterként a Szépművészeti Múzeum vezetésére kiírt pályázat elbírálásával kapcsolatos sajtótájékoztatón 2024. június 6-án. . Fotó: MTI/Lakatos Péter

A kulturális és innovációs miniszter a Mandinernek adott interjújában elmondta: eredetileg a teljes ciklusra terevezett, a miniszterelnökkel is ebben állapodtak meg. Hozzátette: Orbán Viktor három dolgot várt tőle tárcavezetőként. „Az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal. Amit vállaltam, illetve vállaltunk, az minden területen sínen van. E tekintetben a négy évre tervezett munkát sikerült két év alatt elvégezni. Itt az ideje átadni a stafétabotot a fiatal nemzedéknek.”

Hangsúlyozta: a magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, akiknek lehetőséget kell adni. Arról is beszélt, hogy a jövőben is Magyarország „jövőképességén” fog dolgozni. Úgy vélte, a kulturális ágazatban sikerült megindítani a kultúraváltást. „Most már a nagy többség érti: nem az állam fog mindent finanszírozni, igenis mindenkinek bele kell tenni a munkát, hogy legyen közönsége. Másfelől nekünk, a magyar kormánynak nem feladatunk az értékvilágunkkal szöges ellentétben álló eszméket finanszírozni.”

Orbán Viktor kormányfő elfogadta Csák János a döntését.