A szólásszabadság védelmére alakult írószövetség hétfőn közölte, hogy a díjra jelölt 61 író és fordító közül 28 úgy döntött, hogy visszavonja a könyvét a versenyből.

Palesztin írók AFP.jpg
Palesztin írókat ábrázoló falfestmények Gázában. Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto via AFP

A Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti háború októberi kezdete óta számos PEN-tag bírálta a szervezetet, amiért az a jelek szerint Izraelt támogatja, és nem veszi elég komolyan a palesztin írók és újságírók elleni atrocitásokat.

Márciusban több köztiszteletnek örvendő író, közöttük Naomi Klein és Michelle Alexander is nyílt levélben kritizálta a PEN Americát, amiért az nem nyújtott „semmilyen lényegi összehangolt támogatást” a gázai, illetve a palesztin íróknak. Ebben többek között az írták, hogy „a PEN elárulta a mindenkit megillető béke és egyenlőség, valamint a világban bárhol élő írók szabadsága és biztonsága iránti elkötelezettségét”.

Naomi Klein AFP.jpg
Naomi Klein kanadai író és újságíró, társadalmi és politikai aktivista, palesztinbarát zsidó csoportok demonstrációján New Yorkban. Fotó: Kena Betancur / AFP

Az állításokra válaszolva a PEN közölte: a „gázai írók oldalán áll”, azonnali tűzszünetet sürgetett, és segített létrehozni egy százezer dolláros segélyalapot a palesztin írók támogatására.

Az április 29-re tervezett irodalmi díjátadó lemondását bejelentve Clarisse Rosaz Shariyl, a PEN America irodalmi programfőnöke sajnálatát fejezte ki az írók döntése miatt, és hozzátette: tiszteletben tartják az írók döntését, akár visszalépnek a jelöléstől, akár nem.

A néhai Jean Stein amerikai írónő hagyatékának kezelői felszólították a PEN Americát, hogy a nevében ajándékozzák az írónő által adományozott, a legjobb könyvnek járó 75 ezer dollárt a Palesztin Gyermekeket Segítő Alapnak, miután a díj tíz várományosa közül kilenc visszalépett. A Jean Stein-hagyaték és -alapítvány kezelői, Katrina Vanden Heuvel, Wendy Vanden Heuvel és Bill Clegg hangsúlyozták, hogy Jean Stein a palesztinok jogainak heves védelmezője volt, aki palesztin írók műveit jelentette meg, támogatta és népszerűsítette a palesztin írókat és képzőművészeket.