A Bolsojnak szóló meghívás visszavonását a szervező Hamburgi Balett intendánsa, az amerikai John Neumeier jelentette be szerdán arra hivatkozva, hogy tovább tart a politikai jégkorszak Oroszországgal.

A 48. Hamburgi Balettnapokon 2023. június 27-én és 28-án a Bolsoj vendégjátéka helyett az intendáns egy saját művét, a Nijinsky című balettet mutatják be az orosz Olga Szmirnova vendégszereplésével.

Az intendáns szerint az orosz balerina a hagyományokban gazdag orosz ház világra nyitott lelkét testesíti meg, ezért hívta meg a balett női főszerepe, Romola Nijinska (Pulszky Romola) eljátszására.

Olga Szmirnova 2011-től idén tavaszig a moszkvai Nagyszínház társulatának tagja volt, Ukrajna megtámadása után azonban elhagyta az országot, és jelenleg az amszterdami Holland Nemzeti Balettnél táncol.

A jövő évi Hamburgi Balettnapokat június 11. és július 9. között tartják, a Hamburgi Balett igazgatója és főkoreográfusa a rendezvénnyel koronázza meg 50 évét a társulat élén.

Nyitókép: Olga Szmirnova (jobbra), a Bolsoj volt prímabalerinája az amszterdami Holland Nemzeti Balettnél próbál 2022 áprilisában. Fotó: AFP/ANP/Olaf Kraak