fbpx

Lemondták a Bolsoj részvételét a hamburgi balettfesztiválon

A politikai helyzet miatt nem tartanak igényt a világhírű moszkvai Nagyszínház fellépésére a jövő nyári hamburgi balettfesztiválon.

Russian prima ballerina with the Moscow-based Bolshoi Ballet Olga Smirnova (R) rehearses with dancer Constantine Allen for the title role in Raymonda by Marius Petipa with the Dutch National Ballet, in Amsterdam, on April 20, 2022. - Prima ballerina Olga Smirnova also quit the Bolshoi last month to join the Dutch National Ballet, after saying she was against the war "with all the fibres of my soul". (Photo by Olaf KRAAK / ANP / AFP) / Netherlands OUT

A Bolsojnak szóló meghívás visszavonását a szervező Hamburgi Balett intendánsa, az amerikai John Neumeier jelentette be szerdán arra hivatkozva, hogy tovább tart a politikai jégkorszak Oroszországgal.

A 48. Hamburgi Balettnapokon 2023. június 27-én és 28-án a Bolsoj vendégjátéka helyett az intendáns egy saját művét, a Nijinsky című balettet mutatják be az orosz Olga Szmirnova vendégszereplésével.

Az intendáns szerint az orosz balerina a hagyományokban gazdag orosz ház világra nyitott lelkét testesíti meg, ezért hívta meg a balett női főszerepe, Romola Nijinska (Pulszky Romola) eljátszására.

Olga Szmirnova 2011-től idén tavaszig a moszkvai Nagyszínház társulatának tagja volt, Ukrajna megtámadása után azonban elhagyta az országot, és jelenleg az amszterdami Holland Nemzeti Balettnél táncol.

A jövő évi Hamburgi Balettnapokat június 11. és július 9. között tartják, a Hamburgi Balett igazgatója és főkoreográfusa a rendezvénnyel koronázza meg 50 évét a társulat élén.

Nyitókép: Olga Szmirnova (jobbra), a Bolsoj volt prímabalerinája az amszterdami Holland Nemzeti Balettnél próbál 2022 áprilisában. Fotó: AFP/ANP/Olaf Kraak

A rovat további cikkei