Az Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök által adományozott elismerést a járványhelyzet miatt idén nem Varsóban, hanem a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségén vehette át a négy magyar díjazott csütörtökön.

A másik három díjazott Dürr Sándor nyugalmazott diplomata; Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke; valamint Zsombok Lajos, lengyeltóti polgármestere.

Az indoklás szerint Zsille Gábor a díjat a Lengyel Köztársaságnak tett szolgálataiért, valamint a két nép kulturális kapcsolatainak elmélyítése érdekében végzett műfordítói és népszerűsítő munkásságáért kapta.

Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító, publicista, szerkesztő 1972-ben született Budapesten. Tanulmányait az Esztergomi Hittudományi Főiskolán, a Szegedi Hittudományi Egyetemen és a Pécsi Hittudományi Főiskolán folytatta. 2005 és 2008 között a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának titkára; 2014-től a Magyar Napló folyóirat versrovatának szerkesztője.

Önálló verseskötetei közé tartoznak a 2009-ben megjelent Amit kerestünk, valamint a 2019-ben napvilágot látott Készülődés című kiadványok. Prózai munkássága részeként többek között 2007-ben adták ki Krakkói jegyzetek című művét, 2017-ben pedig a Lengyel kultúrkincsek című esszésorozatot. Műveivel 77 lírai és prózai antológiában szerepelnek.

Nyitókép: Zsille Gábor. Fotó: MTI/Czimbal Gyula