A budapesti Lengyel Intézet szervezésében május 2. és 5. között rendezik a 29. Lengyel Filmtavasz – Másképp fesztivált. Mottója arra utal, hogy az idei filmmustra kicsit más lesz, mint az eddigiek.

A Lengyel Filmtavasz idei programjából nem maradhatott ki az , Jerzy Skolimowski Oscar-díjra jelölt frappáns filmje. Aranyszobrot végül nem nyert, ám ez nem akadályozta meg, hogy szerte a világon ismertté váljon a kedves szamár megható története és reflexióra késztessen az ember és a természet törékeny kapcsolatáról.  

Bemutatásra kerül Paweł Matuszyński igaz történeten alapuló, megindító filmdrámája, a Nem hagytak nyomokat, amely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált. Nem mellesleg ezt az alkotást nevezte a legjobb nemzetközi film kategóriába a 2022-es Oscar-díjra Lengyelország. A film a 19 éves Grzegorz Przemyk, egy varsói érettségiző tragikus történetét beszéli el, akit 40 évvel ezelőtt vertek halálra a kommunista milícia tagjai.   

Végül, de nem utolsósorban a Virtuális Történelmi Színház (Wirtualny Teatr Historii) keretében hat VR film lesz látható, melyek mindegyike egy különleges, izgalmakkal teli időutazásra invitál. A Virtual Reality (Virtuális Valóság) technológiának köszönhetően a néző évtizedekre visszamenő események középpontjába kerül, szinte testközelből válhat részesévé az egyes szereplők kalandjainak. 

Nyitókép: