Európa egyik leginnovatívabb színházi társulata, a Song of the Goat Theater – Teatr Pieśń Kozła háromnapos fizikai színházi workshopot tart Budapesten. Az eseménynek a Radnóti Színház ad otthont március 25. és 27. között.

A Grzegorz Bral vezette workshop a Sarolta Kulturális és Közéleti Tér szervezésében valósul meg itthon. A mesterkurzusra 2023. március 20-ig lehet jelentkezni.

Az 1996-ban Wrocławban alapított Song of the Goat Theater Európa egyik leginnovatívabb színházi társulata. A társulat a tradicionális próbafolyamatok és színházi előadások létrehozása mellett elkötelezetten dolgozik a színházi formák, a színészmesterség, valamint az előadói minőségek kutatásán és megújításán. A társulat a lengyel ensemble színházi munka hagyományát folytatva a színészi mesterség, valamint az ének- és mozgástechnika folyamatos vizsgálása révén egyedi előadásmódot hozott létre. Egyedi módszere a mozgás, a hang, a zene és a szöveg integrálására törekszik, ami egyfajta zeneiségben összegződik, ennek köszönhetően érzéki, zsigeri szinten hat. Az új lengyelországi avantgárd színházi mozgalom egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb csapataként jegyzik a társulatot.

Grzegorz Bral rendező, pedagógus a Song of the Goat Theater, valamint a wrocławi Brave Festival alapítója és művészeti vezetője. 1987 és 1992 között a Gardzienice Színházi Társulat tagja, 2010 és 2012 között a varsói Stúdió Színház művészeti vezetője volt. Eddigi munkássága során számos kiemelkedő díjban részesült. Rendszeresen tart workshopokat világszerte, ezek egyike a március végi budapesti tréning. 2012-ig a Manchester Metropolitan Egyetemmel együttműködésben vezette az MA in Acting programot, 2013 óta a londoni Bral School of Actinggal együttműködve oktat. A társulat mozgásalapú színésztréning-módszerét az Egyesült Királyságban több jelentős színművészeti egyetem integrálta tantervébe.

A március 25. és 27. között meghirdetett budapesti tréning során alkalmazott gyakorlatok a mozgás és a képzelet szerves összekapcsolódásának és integrációjának keresésére koncentrálnak, valamint elősegítik a partner és a csoport közös dinamikájának kialakulását. A workshopot követően március 27-én szakmai beszélgetést tartanak a Budapesti Lengyel Intézetben Grzegorz Brallal, valamint meghívott magyar vendégekkel és partnerekkel. A beszélgetés ingyenes.

Fotó: Krzysztof Bielinski