fbpx

Lengyelország tiltakozik a Varsóból ellopott Kandinszkij-kép németországi elárverezése miatt

Botrányosnak nevezte pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, hogy Lengyelország hivatalos tiltakozása ellenére egy németországi aukción elárverezték Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festő 1984-ben a varsói Nemzeti Múzeumból ellopott képét.

Wassily Kandinsky (1866-1944), peintre russe naturalisé allemand, puis français. Décembre 1936. LIP-1048-012 (Photo by © Lipnitzki / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Vaszilij Kandinszkij (1866–1944) Kompozíció nevű akvarelljét a Grisebach német aukciósház csütörtökön 310 ezer euróért (127 millió forint) árverezte el.

Müller a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak pénteken elmondta: a helyzet botrányos. „Annak ellenére, hogy a lengyel diplomácia tájékoztatta a német hatóságokat, valamint az aukciósház vezetését, hogy lopott műtárgyról van szó, mégis elárverezték” – fejtette ki. Megerősítette: Lengyelország jogi lépéseket fog tenni a mű visszaszerzése érdekében.

A lépéseket csütörtökön már a lengyel kulturális és örökségvédelmi tárca helyezte kilátásba. A minisztériumi közleményben rendkívül erkölcstelennek, valamint a nemzetközi műtárgypiacon alkalmazott szabályokkal ellentétesnek minősítették az 1984 júniusában a varsói Nemzeti Múzeum gyűjteményéből ellopott kép elárverezését.

Lengyelország és Németország között már komoly vita áll fenn a kulturális javak (múzeumok, műtárgyak, műemlékek) második világháborús veszteségeiről is. Az 1939-es német támadás következtében elszenvedett lengyel károkról szóló, szeptember 1-én bemutatott lengyel parlamenti bizottsági jelentésben 19,3 milliárd zloty (1,7 ezermilliárd forint) összegben jelölték meg a kulturális javak veszteségeit. Berlin viszont Lengyelország esetében lezárt ügynek tekinti a második világháborús jóvátételt.

Nyitókép: Vaszilij Kandinszkij orosz absztrakt festő 1936-ban. Fotó: Roger-Viollet via AFP/Lipnitzki

A rovat további cikkei