Már fiatal korban érdemes érzékenyíteni az embereket a képzőművészet befogadására, hiszen felnőtt korukban így válhatnak értő múzeumlátogatóvá, így kezdenek el majd művészeti alkotásokra vágyni, így a művészeket fenntartó piac részei lehetnek. Ehhez érteni, észlelni és érezni kell azt, hogyan készül egy kortárs festmény vagy ékszer.

A MANK a Művészetek Völgyét pótló Völgyhétvégéken is jelen lesz izgalmas, kreatív, a kortárs művészetet támogató és előtérbe helyező programokkal: művészeti performanszokkal és foglalkozásokkal, kísérleti projektbemutatókkal várják az érdeklődőket az ArtPortán. Lesznek interaktív előadások, zenés-táncos produkciók, festészeti és rajztechnikai workshop, ékszerkészítés újrahasznosított anyagokból, textilművészeti foglakozás és több popup-kiállítás is. Érdemes ellátogatni tehát a MANK ArtPorta udvarára valamelyik Völgyhétvégén, figyelni, kérdezni, látni és tapasztalni, megismerni a közösséget és csatlakozni. Mi az alábbi programokat biztosan nem hagyjuk ki.

Fotóművészeti workshopok

Mindhárom hétvégén eltérő tematikával várnak a fotóművészeti workshopok. Szeptember 3. és 6. között a téma az archaikus fotográfia, zselatinos száraz lemez és nedves kollódiumos eljárás Varga Tamás és Gombos Lajos fotóművészek vezetésével. 11-e és 13-a között a környezetünké az egyik főszerep: Zsila Sándor vezetésével ismerhetjük meg jobban az egyik legnagyobb műtermet, a természetet. Ugyanezen a hétvégén a camera obscura készítése is terítéken lesz Hupján Attila fotóművész vezetésével. Szeptember 25. és 27. között a portréfotózás rejtelmeibe avat be minket Eifert János.

Festőműhely

Mindenképpen érdemes ellátogatni a festőműhelybe is szeptember 3. és 6. között, ha alkotni támad kedvünk: Pálinkás Mariann képzőművész vezetésével minden nap készíthetünk csendéletet, tájképet vagy absztrakt festményt.

VLMI Produktív alkotóműhely

Szeptember 11. és 13. között érdemes észben tartani a VLM Produktív alkotóműhely foglalkozásait az ArtPortán. Az első nap monotípiás foglalkozás lesz, másnap a szitanyomással ismerkedhetünk meg, a harmadik napon pedig a könyvkötészettel és füzetkészítéssel foglalkozhatunk.

Jóga és meditációs foglalkozások

Bakonyi Panni jógaoktató segít a Völgyhétvégéken felfedezni a mozgás és a kreatív energiák, a művészet közötti erős kapcsolatokat. Minden vasárnap (szeptember 6-án, 13-án és 27-én) jógázhatunk vele, emellett további foglalkozásokkal is készül az érdeklődők számára. Szeptember 5-én és 26-án megtalálhatjuk önmagunkban az ösztönös művészt a kreativitást felébresztő meditáció segítségével, szeptember 12-én pedig a légzés művészetébe vezet be minket Panni.

Minikiállítások

A számos ígéretes program mellett minikiállítások is várnak minket az ArtPortán. Az első Völgyhétvégén – szeptember 3. és 6. között válogatást láthatunk a Pécsi József-ösztöndíjasok képeiből és a KépTestLét című kiállítások anyagaiból. Szeptember 11. és 13. között a Csodakamra – A dolgok rendje és KépTestLét kiallítás darabjait nézhetjük meg, a harmadik hétvégén, szeptember 25-től 27-ig pedig a TáncKépek és a KépTestLét kiállításokból készült válogatás, valamint kortársékszer-vásár vár minket magyar tervezőktől származó egyedi kortárs ékszerekből.

A Völgyhétvégék teljes programja itt található.

Fotók forrása: MANK