DSC_2966_Copy
Rítus

A Millenáris Teátrum felújítása és átépítése a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakítását is jelenti egyben. A 3,3 milliárd forintos beruházás kivitelezője a ZÁÉV Építőipari Zrt., a felújítás pedig a Zoboki és Demeter Építésziroda koncepciója alapján valósul meg. Az átalakításhoz szükséges pénzügyi forrást a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központon keresztül a Miniszterelnökség biztosítja ? mondta el dr. Kriza Zsigmond az október 18-ai sajtótájékoztatón, melynek kezdetén a Szegedi Kortárs Balett művészei a Rítus című darab egy részletét adták elő. A Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a Nemzeti Táncszínház új játszóhelyének kialakításához szükséges többletforrás biztosításáról 2016. július 1-jén döntött a kormány. Hozzátette: erre azért volt szükség, hogy megvalósulhasson az eredeti koncepció, és a Nemzeti Táncszínház új, sokoldalú játszóhelye minden művészeti elképzelést és nézői elvárást ki tudjon szolgálni. Az ügyvezető igazgató arról is szólt, hogy a színpad-, fény- és hangtechnikai berendezések korszerűsítésére/beszerzésére a kormány támogatásának köszönhetően további 608 millió forint áll rendelkezésre.

DSC_2995_Copy
dr. Kriza Zsigmond, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója

 

Az új multifukcionális terek nemcsak táncművészeti előadások megtartására lesznek alkalmasak, hanem otthont adnak majd számos egyéb rendezvénynek is, széleskörű szolgáltatást biztosító központtá emelve a Millenáris Teátrumot ? hangsúlyozta dr. Kriza Zsigmond, majd hozzátette: a jelenlegi szabadtéri színpad megszűnik, helyén pedig egy fogadócsarnokot alakítanak ki. A tervek szerint 420 nap alatt lezajló, 2018 februárjában záruló beruházás eredményeképpen létrejön egy, a modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő, európai minőségű tánccentrum, amely amellett, hogy a Nemzeti Táncszínház otthona lesz, a teljes hazai táncszakma számára lehetőséget biztosít majd a tradicionális és kortárs táncművészet igényes ápolására és fejlesztésére. A Millenáris Teátrum így ?a magyar táncművészet fellegvára lesz? ? zárta beszédét dr. Kriza Zsigmond.

DSC_3018_Copy
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója

 

?Örömmel és izgalommal tekintünk a jövő és az új játszóhely felé, és hálásak vagyunk azért, hogy a kormány ezt lehetővé tette számunkra? ? jegyezte meg Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója, majd elmondta: nagyon nehéz úgy dolgozni, hogy a Nemzeti Táncszínház nem rendelkezik saját játszóhellyel, ennek megléte azonban biztosítani fogja, hogy elérjék céljaikat és ?elősegítsék a magyar táncművészet innovatív fejlődését?. ?A Teátrum olyan központ lesz, ahol beteljesülhet a Táncszínház missziója, ahol megmutathatjuk, milyen értékes a magyar táncművészet? ? tette hozzá.

DSC_3061_Copy
Zoboki Gábor, a Zoboki és Demeter Építésziroda igazgatója, vezető tervezője

 

Zoboki Gábor, a Zoboki és Demeter Építésziroda igazgatója, vezető tervezője a sajtótájékoztatón kiemelte: ?Budapest kulturális épületeinek palettája lenyűgöző?, ezért nagyon meg kell gondolni, hogy milyen új épület állja meg a helyét mellettük. A beruházásnak köszönhetően olyan teret alakítanak ki, mely szabadságot és lehetőségeket ad a táncművészeknek, emellett pedig méltó színfoltja lesz a budapesti látképnek. Zoboki Gábor tervrajzokat és látványterveket is mutatott a sajtó képviselőinek, majd elmondta: az átépítendő színházépület a park felé bővül, így megszűnik a jelenleg az épület előtt található szabadtéri színpad. Ezen a területen alakítják ki a Teátrum új fogadócsarnokát, amely stúdiószínpadként is használható lesz. Az új épület ? amellett, hogy alkalmazkodik a táncszínház speciális igényeihez ? több művészöltözővel és új próbatermekkel gazdagodik, illetve alkalmassá válik arra, hogy kamaratermeiben különböző színház-pedagógiai, tánc- és színházszakmai eseményeket rendezzenek.

DSC_2949_Copy
Rítus

 

A sajtótájékoztató végeztével ismét színpadra állt a Szegedi Kortárs Balett társulata, akik egy újabb részletet mutattak be a Kossuth-díjas magyar táncművész és koreográfus, Juronics Tamás Rítus című darabjából. A rövid jelenet egyértelmű üzenet volt a résztvevők számára: ?a táncművészet saját játszóhelyért kiált?, melyet a táncosok megtöltenek majd mozgással.

Tóth Eszter

Fotó: Csákvári Zsigmond