fbpx

Lezárult a centenáriumi Eötvös Loránd-emlékév

Többek között kiállítások, konferenciák, kötetek és saját honlap idézték fel a az 1919-ben elhunyt természettudós munkásságát.

A 2019-es esztendő során 129 különféle Eötvös 100 eseményre került sor; ezek megvalósulása részben az Eötvös 100 projektnek, részben a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott további szervezeteknek köszönhető.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által felállított és az MTA KIK által működtetett Eötvös 100 Koordinációs Testület a különféle kezdeményezéseket igyekezett összehangolni. Az egyik fókuszpontot az április 8-i Eötvös Loránd-emléknap képezte emlékérme- és bélyegkibocsátással, koszorúzással, hálaadó misével, a másikat pedig a Tudomány Világfórumához és a Magyar Tudomány ünnepéhez egyaránt kötődő programsor: nemzetközi összegzés, Kárpát-medencei diákvetélkedő döntője, könyvbemutatók és kiállítás.

Eötvös életműve központi témája volt több, Magyarországon tartott nemzetközi rendezvénynek, de elhangzott Eötvös 100 előadás Mexikóban, Kanadában és Németországban is, Heidelbergben pedig megkoszorúzták emléktábláját.

Előadóüléseket, előadásokat tartottak Temesváron, Kolozsváron és Újvidéken; Léván a helyi magyar református gimnázium szervezett emlékezetes Eötvös-napot. Fontos emlékévi események voltak az eötvösi életmű magyarországi állomásain: Celldömölkön és Balatonfüreden, de Debrecen, Gyöngyös, Kaposvár, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Ráckeve, Sopron, Székesfehérvár, Tihany, Szolnok, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg is helyszíne volt legalább egy Eötvös 100 rendezvénynek.

Az emlékév projekt résztámogatásával két reprezentatív könyv jelent meg magyar és angol nyelven: az Eötvös Loránd Emlékalbum a laikus olvasónak, Az Eötvös-kísérlet történelmi háttérben inkább szakembereknek szól.

Az Egyetemi Könyvtár és Levéltárban 2020 májusáig tekinthető meg az Eötvös életéről és munkájáról szóló, A pontosság bűvöletében című emlékkiállítás.

Eötvös Lorándról 2019-ben számos tanulmány látott napvilágot. A www.eotvos100.hu weboldal archívumából ezek többsége közvetlenül elérhető, ugyanúgy, mint az elhangzott előadások videofelvételei és illusztrációs anyagai és Eötvös Loránd összes publikációja elolvasható.

A rovat további cikkei