fbpx

Lezárult a „Várak és Erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói” rajzpályázat

Több mint 1270 gyermekrajz érkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Rákóczi Szövetség együttműködésében megvalósuló Kárpát-medencei tematikus rajzpályázatra. A Rákóczi Szövetség által kiírt pályázat célja, történelmünk kiemelt jelentőséggel bíró épített örökségi helyszíneinek megörökítése volt.

A rajzok előválogatása megtörtént. Jelenleg a díjazott alkotások és a különdíjra érdemes alkotások kiválasztása zajlik. Az eredményhirdetésre – a járványhelyzet miatt –, online felületen, november végén kerülhet sor.

A Kárpát-medencei magyarság kollektív emlékezetében elevenen élnek azok a szimbolikus történelmi helyszínek, amelyek önazonosságunk alapját képezik. A várakra, erődtemplomokra a megmaradásért folytatott ezeréves harcunk jelképeiként tekintünk.

Potyók Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja által támogatott festőművész, a Kárpát-medence védvonalát, a Magyar Királyság történelmi határait kirajzoló várak és erődtemplomok megfestésén dolgozik több mint egy éve. Alkotásaival a magyarság nemzeti és vallási identitásának őrhelyeit szeretné a közös emlékezetbe idézni. Eddig összesen 27 várat és erődtemplomot ábrázoló festménye készült el. A Várak és Erődtemplomok kiállítássorozat alapkoncepciója a festményeket magyarországi és határon túli helyszíneken, várakban és erődtemplomokban közönség elé vinni. Idén, a Nemzeti összetartozás évében több hazai és határon túli településen mutatták be a kiállítási anyagot.

Valentin Irina: Tündérvár (Hollókő)

A kiállítássorozat témájához kapcsolódva hirdette meg a Rákóczi Szövetség a Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói című rajzpályázatot, amellyel a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar tannyelvű általános iskolásokat szólították meg. Célja, jelentős történelmi emlékeinket a figyelem középpontjába állítani a legifjabbak körében, és az anyaországi és határon túli gyermekeket ösztönözni, hogy csatlakozzanak a magyarság épített örökségének értékmentő munkájához.

A pályázatban lehetőség nyílt az ábrázolt várhoz kapcsolódó, néhány soros saját élmény beküldésére is. A rajzok címei is nagyon beszédesek, (pl. „Nem adjuk fel!”, „A csatát elvesztettük, de a háborút nem”, „Vajdahunyadon jártam és álmomban ott harcoltam”, „A Gyulai várat várárok vette körül, a katonák erősen védték a bejáratát”).

Raik Juhász Federico: Bástyák vagyunk, úgy mint a végvári hősök! Zrínyi a példakép!

A zsűri tagjai, Potyók Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíja által támogatott, Holló László-díjas festőművész és Rátkai Erzsébet, Jászai Mari-díjas magyar iparművész és érdemes művész.

A zsűri elnöke, Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke.

Lányi László Nicolás: Füzéri vár

A program zárásaként, a Várak és Erődtemplomok c. kiállítással párhuzamosan, a Magyar Történeti Múzeumban bemutatják a rajzpályázatra beérkezett legjobb pályaművek. A rajzpályázat díjátadójára, a járványhelyzet elmúltával, előreláthatóan jövő évi időpontban kerülhet sor. A kiállítás megnyitójával egybekötött díjátadó ünnepséget a magyarországi és határon túli díjazottak részvételével tervezzük.

A pályázat kiírója és lebonyolítója a Rákóczi Szövetség volt. A kiállítássorozat és a pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósult meg, fővédnöke Petneházy Attila magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos.

A rajzpályázatra beérkezett pályaművek galériája a Rákóczi Szövetség honlapján alábbi linken tekinthető meg.

Kiemelt kép: Zsombók Anna: Vajdahunyadon jártam

A rovat további cikkei