fbpx

Lián / Mester–tanítvány láncolatok

Február 23. és március 23. között látogatható a Lián / Mester–tanítvány láncolatok című kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

„A liánok felfutó, fás szárú kúszónövények. Hajtástengelyük rugalmas mozgást biztosító, speciális szerkezetű szár, levélzetük csak fényben gazdag környezetben fejlődik ki erőteljesen. A lián nem élősködik a fatörzsön, amelybe kapaszkodik, viszont szüksége van a fatörzsre, hogy a fény közelébe jusson. A talajban gyökereznek, és a kúszó-felfutó növekedés és rögzítés változatos formáit mutatják” – kezdődik a kiállítás ajánlója.

A Lián / Mester–tanítvány láncolatok című tárlaton szereplő művek bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem egy 150 éves „fatörzs”, amelyen művészek egyre burjánzóbb „liánzata” a tradíciót a folyamatos megújulás tükrében mutatja, egészen a jelenleg folyó alkotómunkáig.

É. Kiss Piroska kurátor kiemelte: „A kiállítást megalapozó kutatásokat a Képzőművészeti Egyetem levéltári archívumában kezdtük meg Fehér Virág és Fábián Luca művészetelmélet szakos hallgatókkal. Rendkívül szerteágazó és alapos munkára volt szükség, tanulmányoztuk a fellelhető szakirodalmat, életrajzokat, katalógusokat, a korabeli szöveges és vizuális forrásokat. A mester–tanítvány kapcsolatok történetét személyes interjúkkal is kiegészítettük. Összességében elmondható, hogy bár a kiállítás nem művészettörténeti és nem egyetemtörténeti tárlat, a keretek csupán néhány izgalmas szál végigvezetését teszik lehetővé, a kiállított alkotások bizonyítják, hogy a Magyar Képzőművészeti Egyetem a mindenkori kortárs képzőművészet igen erős pillére, fatörzse.”

Fotó: MKE

A  kiállítás minden művészt egy-egy munkájával reprezentál, a látogatók a neveknél szereplő QR-kód segítségével bővebb anyagot is találnak a művészről és életművéről. A tárlat műtárgyai a Képzőművészeti Egyetem saját gyűjteményéből és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származnak, továbbá művészek, leszármazottak és hagyatékgondozó intézmények kölcsönzésének köszönhetőek.

A kiállítás grafikai munkáit Hurai Adél tervezőgrafika hallgató végezte.

Nyitókép: Radák Eszter alkotásának részlete. Képek forrása: Magyar Képzőművészeti Egyetem

A rovat további cikkei