Tóth Luca második független filmje, a Lidérc úr a világ egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű filmfesztiválján, a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütált 2019-ben. Azóta közel kilencven fesztiválon szerepelt, 12 díjat nyert, köztük az Oscar-kvalifikáló Børge Ring-díjat az Odense Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújik ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti. Közben sajátos kapcsolatot alakít ki a férfival. Kötődni kezd hozzá, és általa megismeri a szeretet különböző fázisait.

A kisfilm szürreális kamarajáték, mely „kísértet járta”, klausztrofób térben játszódik. Egy szokatlan kapcsolatú pár hétköznapjaiba csöppenve a viszonzatlan szerelem dinamikáját ismerteti meg a nézővel.

A közel húszperces film a Boddah (producerek: Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor) és a Sacrebleu (producer: Ron Dyens) együttműködésében készült. Zeneszerző Kalotás Csaba, hangmérnök pedig Lukács Péter Benjámin. Vizuális világát és az animáció nagy részét Tóth Luca alkotta. 

Tóth Luca a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció alapszakán végzett, mesterszakos tanulmányait pedig a londoni Royal College of Art animáció szakán folytatta. Itteni diplomafilmje, A kíváncsiság kora (2013) a nagy presztízsű Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a diplomamunkák versenyében a zsűri különdíját nyerte, a magyar mozinézők pedig Pálfi György Szabadesés című alkotásának kísérőfilmjeként láthatták.

Tóth Luca
Fotó/forrás: magyar.film.hu

Az igazán átütő sikert első független filmjével, a nemi szerepeket felcserélő, huncut és társadalomkritikus Superbiával érte el, mely a Kritikusok Hetén debütált 2016-ban Cannes-ban, és szintén sikeres fesztiválkörutat járt be.

A Lidérc úr a NOWNESS oldalán látható, később pedig Tóth Luca Vimeo-csatornájára is felkerül.