A kormány a Liget Budapest projekt következő zöldfejlesztési ütemének megvalósításáról és finanszírozásáról döntött. Eszerint folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása. Megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, emellett az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik.

A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részét végre visszakapta a Városliget

Jó ütemben halad a Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum kivitelezése. Az épületek már szerkezetkész állapotban vannak. A nyitás jövő év végére, valamint 2022 tavaszára tervezett időpontjára

megújul a két intézményt körülölelő, több mint ötvenezer négyzetméternyi terület zöldfelülete másfél száz lombos fa, több tízezer cserje és évelő növény kiültetésével.

Ezzel egy különleges, kiemelkedő színvonalú zöldfelületi rekreációs övezet jön létre. A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának tervei a Városliget eredeti, 19. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készültek.

Helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval. Az indokolatlanul széles betonutakat feltörik és parkosítják, modern és hangulatos sétányok jönnek létre. Az Olof Palme sétány keleti szakaszán a tizennégy méter szélességű burkolatot hat méterre szűkítették le. A feltört beton helyén közel ötezer négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.

Folytatódik a Városligeti Promenád kialakítása. Ennek első, a Múzeum Mélygarázs felett elterülő szakaszát a napokban adták át a közönségnek. A második, a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér.

A korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány jött létre

A most megítélt támogatásból megvalósuló, hamarosan elinduló parkfejlesztésben a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben a Hungexpo irodaházak elhelyezését szolgáló, a közönség elől kerítéssel elzárt terület, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki. Ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen egyedi interaktív, zenei ismeretterjesztő elemeket is elhelyeznek.

Ilyen lesz a zenei tematikát követő Zenei élménykert.

A Városliget fejlesztése során eddig már mintegy 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek csaknem ötszáz lombos fát, több mint 70 ezer cserjét és 140 ezer évelőt. A projekt nemcsak Magyarország elmúlt száz évének, de jelenleg az egész nyugati világ legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal elismert világszínvonalú kulturális városfejlesztése.

Kiemelt kép: Liget Budapest / Mőcsényi Mihály botanikus kert. Fotók forrása: Városliget Zrt.