fbpx

Ligeti György centenáriumi koncertsorozat kezdődik Bukarestben

Erdélyi és partiumi településeket is magában foglaló, tizennégy állomásos Ligeti György centenáriumi koncertsorozat kezdődik Bukarestben a magyar zeneszerző születésének századik évfordulója alkalmából.

Le compositeur hongrois György Ligeti donne une conférence le 10 novembre 2000 dans une salle de concert ŕ Metz peu avant de présenter la création mondiale d'une de ses oeuvres commandée par la ville. AFP PHOTO DAMINE MEYER Hungarian composer Gyorgy Ligeti gives a press conference in a Metz concert hall, eastern France, before presenting one of his creations commissioned by the city, 10 November 2000. AFP PHOTO DAMINE MEYER (Photo by DAMIEN MEYER / AFP)

A román Klavier Art Egyesület által kezdeményezett, a Liszt Intézettel partnerségben és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megszervezett koncertsorozat bemutatja az erdélyi származású magyar zeneszerző életét és művészetét. Fellép Corina Raducanu és Eugen Dumitrescu zongoraművész, a Liszt Intézet által szervezett Magyar Zene Fesztivál egykori két nyertese. Előadásukban elhangzik Ligeti György összes négykezes zongoraműve. Ebből az alkalomból romániai bemutatóként adják elő Ligeti Szimfonikus költemény 100 metronómra című művét is, amelynek megszólaltatása kapcsán a művészek a közönséget is bevonják. Felkérik ugyanis a koncertre érkezőket, hogy hozzák magukkal metronómjukat vagy a happening jellegű előadáson kapcsolják be okostelefonjukon a Google metronome-ot.    

Az elhangzó zeneműveket, Ligeti életét és munkásságát Szűcs-Blanaru Amália muzikológus és matematikus ismerteti, aki a Ligeti György. Bepillantás a zongora hanguniverzumába vagy matematikájába című kötet szerzője.

A koncertsorozat Bukarestben kezdődik csütörtökön a Liszt Intézet koncerttermében. További állomások: Barót, Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Balánbánya, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Maroshévíz, Gyergyóvárhegy, Borszék, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Szászrégen. A sorozat a zeneszerző szülővárosában, Dicsőszentmártonban zárul szeptember 24-án.

Nyitókép: Ligeti György zeneszerző 2000-ben egy sajtótájékoztatón Metzben. Fotó: AFP/Damien Meyer

A rovat további cikkei