fbpx

Ligeti György sokoldalúságát mutatja a BMC fesztiválja

A Ligeti 100 fesztivál május 22-én veszi kezdetét a Budapest Music Centerben. A közreműködők közt megtalálhatók a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságai.

„Ligeti állandóan kérdéseket vetett fel a kompozícióiban saját maga, a környezete és az utókor számára is. A kérdések pedig szerteágazó reakciókat generálnak, ami alatt nem csupán a Ligeti-művek újabb és újabb interpretációit kell érteni, hanem az általa »tévútként« aposztrofált új utak továbbgondolását is” – fogalmaz Gőz László, a BmC igazgatója, és ez a szemlélet jellemzi a Ligeti 100 fesztivál műsorkoncepcióját.

A Budapesti Vonósok Ligeti zeneakadémiai tanárai előtt tiszteleg a május 22-i nyitókoncerten, az olasz Trio K kortárs zeneszerzőktől rendelt műveken keresztül fogalmazza meg sajátos válaszait május 23-án, az UMZE Kamaraegyüttes emblematikus Ligeti-művek mellé alkalmi hommage-darabokat válogatott a május 25-i programba, míg Víkingur Ólafsson Kurtágot játszik május 27-én.

A fesztivál zárónapján, május 28-án Kurtág György és Eötvös Péter új kompozíciója ad hangot Ligetivel kapcsolatos emlékeiknek a Ligeti Ensemble, Keller András és Vajda Gergely előadásában, de Kurtág személyes történetekkel is megidézi Ligeti alakját azon a nyilvános színpadi beszélgetésen, amelyet Fazekas Gergely zenetörténész moderál május 23-án.

Ligeti sokoldalúságáról tanúskodik, hogy élénken érdeklődött a természettudományok iránt, és az is, hogy szólóhangszerektől a nagyzenekaron át a kórusokig mindenféle apparátussal kísérletezett.

„Ligeti elképesztő elme volt, aki nemcsak a klasszikus zenetörténetbe, hanem a nem klasszikus műfajokba és az Európán kívüli zenei tradíciókba is beleásta magát” – hangsúlyozza Gőz László. – „Részben ennek köszönhető, hogy a hatása sem maradt a klasszikus zene határain belül: a jazztől az elektronikus zenén át a filmzenéig számos területen rajta hagyta a kézjegyét.”

A kortárs jazzt a Modern Art Orchestra és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió, a Moment’s Notice Trio és Lukas Ligeti, Sašo Vollmaier, Pozsár Máté és Szabó Dániel új produkciói képviselik az Opus Jazz Clubban, míg a BMC Könyvtárában a Zeneakadémia elektronikus zenei médiaművészet szakos hallgatói mutatják be Ligeti által inspirált műveiket, a 2001: Űrodüsszeiában és más alkotásokban megszólaló Ligeti-részleteken keresztül pedig Dargay Marcell zeneszerző vezeti be a közönséget film és zene kapcsolatának rejtelmeibe.

Nyitókép: Ligeti György. Forrás: BMC

A rovat további cikkei