Kilencven zenei felvételt adott át a Müpa az iskoláknak, hogy a hat és tizenhat év közötti diákok minőségi tartalmakon keresztül ismerhessék meg a tananyagban szereplő zeneművek jelentős részét.

A felvételek között Mozart, Liszt és Kodály művei mellett szerepel például Ligeti György Weöres Sándor verseire komponált dalciklusa vagy Ravel Bolerója.

A Müpa Közép-Európa vezető kulturális központjaként az egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy elérhetővé tegye a magyar kultúra értékeit és hagyományait. Stratégiájában kiemelt helyen szerepel az oktatás és a jövő kultúraszerető generációinak nevelése, ennek megfelelően produkcióit oktatási és archivá­lási céllal a kezdetektől rögzíti az utókor számára. Az oktatási segédanyagok folyamatos elérhetővé tételével pedig az intézmény újabb lépést tett a kulturális fenntarthatóságért.

A Müpa és az Oktatási Hivatal (OH) együttműködésének eredményeként a kulturális és művészeti intézmény 90, a tanulók és a diákok számára befogadható, egyben magas szintű élményt nyújtó zenerészlet kép- és hangfelvételét adta át az OH részére, hogy oktatási segédanyagként az iskolai oktatást támogassák. Az átadott művek, amelyek illeszkednek a hatályos tantervi szabályozók tananyagtartalmához és zenehallgatási ajánlásához is, regisztrációval rendelkező felhasználóknak már elérhetők a Nemzeti Köznevelési Portál médiatárában. A Müpa az értékek átörökítésének részeként a felvételekből elkészítette a Nemzeti alaptantervnek megfelelő digitális tananyagot.

„Mérföldkő számunkra ez a pillanat, hiszen alapításunk óta előadásaink jelentős részét rögzítjük, és egyik legfontosabb célkitűzésünk, hogy a felvételeket most és a jövőben is átadhassuk a fiataloknak. Hisszük, hogy közös felelősségünk megóvni és élhető formában továbbadni a kultúrát, valamint minden lehető módon segíteni az utá­nunk jövőket annak megőrzésében. Ez a mi kulturális fenntarthatóságunk” – nyilatkozta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A Müpa fennállása óta eltelt 18 évben olyan előadókat, együtteseket, irányzatokat, műveket mutatott be, amelyek jelentősen hozzájárulnak a világ meghatározó kulturális folyamataihoz, minőséget és valódi művészeti értéket képviselnek, az elmúlt években pedig a Müpa Stúdiójának segítségével gazdag gyűjtemény állt össze a világ leghíresebb zeneműveiből. Ezek lesznek mostantól elérhetőek a pedagógusok és rajtuk keresztül a gyerekek számára.

Az átadott anyagoknak köszönhetően az oktatási intézmények 1–10. osztályos tanulói rangos nagyzenekarok és világsztár szólisták produkcióin keresztül, kiváló minőségben ismerhetik meg az alaptantervben szereplő műveket, a pedagógusoknak is megkönnyítve a tantárgyi beavatást és a gyerekek bevonását a zene világába.

A diákok a felvételeken többek között találkozhatnak Kocsis Zoltánnal, a fiatal generációt képviselő Pusker Júliával, Zubin Mehtával és a Bécsi Filharmonikusokkal, René Jacobs karmesterrel, Vásáry Tamással vagy Ránki Dezsővel.

Fotó: Müpa / Posztos János