Februártól öt éven át Lipics Zsolt, az intézmény Jászai Mari-díjas színművésze irányítja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) munkáját Rázga Miklós utódjaként, aki csaknem egy évtizeden át volt igazgató.

Lipics Zsolt 1966-ban, Pécsen született, és 1988-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Kazimir Károly osztályában. A Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályáját, majd kilenc éven át a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt. 22 éve a Pécsi Nemzeti Színház színművésze. 2018-ban kapta meg a Jászai Mari-díjat.

A leendő direktor nyilvánosságra hozott pályázatában Vidákovics Szlávent, a Pécsi Horvát Színház vezetőjét, a PNSZ színművészét jelölte ki művészeti vezetőnek.

A pályázati felhívásban a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy a színház évadonként legalább 280 előadást tartson és minimum nyolcvanezer fizető nézőt vonzzon, továbbá évadonként legalább egy kortárs magyar drámát műsorra tűzzön ősbemutatóként. A kiírás szerint a PNSZ 2020-ban 527 milliós állami és 270 millió forintos önkormányzati támogatásból gazdálkodik.

A PNSZ NKft. ügyvezetői pozíciójára négy pályázat érkezett. Lipics Zsolton kívül Bodor Johanna Udvaros Dorottyával közösen, továbbá Komáromi György és Csányi László adott be pályázatot.

Lipics Zsolt pályázata itt érhető el.

A nyitóképen Lipics Zsolt. Forrás: pecsma.hu