Az intézet egyik legjelentősebb programjának számító fesztivál verseny formájában zajlik minden évben, fiatal román és romániai magyar zenészek mérik össze hangszeres előadóművészi tudásukat. Az idén 13 versenyszám került a fesztivál programjába, a versenyzők három felsőfokú zeneművészeti intézményből, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemről, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémiáról és a temesvári Nyugati Egyetem Művészeti Karáról jelentkeztek. 

A 17. Magyar Zene Fesztiválon Liszt Ferencre és Cziffra Györgyre emlékeznek születésük 210. és 100. évfordulója alkalmából. Ezért a május 13-i díjátadó gálát Viniciu Moroianu zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem professzora, a Magyar Zene Fesztivál több előző évi nyertesének mestere nyitja meg Liszt Ferenc Változatok Johann Sebastian Bach kantátája, a Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen témájára című opusával.

A fesztivál zsűrijében Tóth István elnök, fesztiválalapító, Verona Maier zongoraművész, a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, Stan Katalin zenekritikus, Makkai Gyöngyvér zeneszerző, a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára és Ioan Dobrinescu zeneszerző, a román közszolgálati rádió munkatársa foglalnak helyet.

A díjazottak a szófiai, az isztambuli és a bécsi magyar intézetekben, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián adnak jutalomkoncertet.

Nyitókép: Vlad Ratiu nagybőgőművész nyerte a bukaresti 16. Magyar Zene Fesztivált. Forrás: qmagazine.ro