A Stingray Classica, a klasszikus zenére, az operára, a balettre és a jazzprogramokra szakosodott nemzetközi televíziós csatornahálózat műsora a világ harminchét országában van jelen a helyi szolgáltatók kínálatában, valamint érhető el az on-demand szolgáltatókon keresztül. 

A csatorna április utolsó hétvégéjén Liszt Ferenc zeneszerzői munkássága előtt tiszteleg, és a tematikus program részeként április 24-én, szombaton műsorára tűzi a Magyar Állami Népi Együttes Liszt-mozaikok című nagy sikerű tánckoncertjét. A hír azért is számottevő, mert

ez az első alkalom, hogy magyar néptáncegyüttes táncfilmje nemzetközi zenei csatornán szerepel.

A 2020. október 18-án, a Teatro Repowerben rögzített előadás különlegessége, hogy a tánckoncert első részében Bartók Béla művei és azok népzenei forrásai hallhatók a világhírű hegedűművész és karmester Shlomo Mintz, a milánói Cameristi della Scala és a Magyar Állami Népi Együttes zenészeinek előadásában. A második részben közreműködik a Szent Efrém Férfikar, Szabó Marcell zongoraművész és a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara Radics Ferenc vezetésével. Az előadás zenei szerkesztője Pál István Szalonna, rendező-koreográfusa Mihályi Gábor.

Az együttes Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merített ihletet. A Liszt-mozaikok produkciót három éve mutatta be a társulat. Cselekménye három tematikai pillérre, a nagy magyar zeneszerző életművének emblematikus jegyeire Liszt, a magyar, Liszt, a pap, Liszt, a virtuóz épül. Az alkotókat nem csupán a tiszteletadás szándéka vezette, hanem az a meggyőződés is, hogy Liszt zeneszerzői és mesteri előadói talentumának mindenképpen van és lehet korunk számára is érvényes üzenete, modern jelenünknek szóló tanulsága.

Képek forrása: Magyar Állami Népi Együttes