fbpx

Lobbanékony utópiák – Nemzetközi irodalmi est Szegeden

A szegedi Grand Caféban október 1-jén nemzetközi irodalmi estet tartanak a Tiszatáj, a cseh A2, a lengyel Dwutygodnik és a szlovák VLNA folyóirat munkatársai, hogy a válság utáni lehetséges jövőképek kérdését járják körül.

A járvány rávilágított a média, a kultúra, a művészet, az intézmények, a terápiák válságára. Megnehezítette az előretervezést, fokozta a létbizonytalanságot, az utópiák kiégtek – hogyan érinti ez a kortárs irodalmat, művészetet, kultúrát? Vajon szükség van kulturális intézményeink megerősítésére, a közös cselekvésre?

A V4 országainak vezető folyóirataival zajló beszélgetésen a lehetséges pozitív jövőképekről, forgatókönyvekről lesz szó. Hogyan újítsuk meg az intézményeket? Hogyan részesítsük előnyben a közösségi szempontokat? Hogyan gondoljuk újra a természettel való kapcsolatunkat? Hogyan érzékenyítsük egymást a közös jövőre?

Michal Špína, a cseh A2 kulturális folyóirat főszerkesztője

A Tiszatáj a cseh A2, a lengyel Dwutygodnik és a szlovák VLNA folyóiratokkal együttműködve járja körbe a válság utáni lehetséges jövőképek kérdését. A négy visegrádi folyóirat Vissza a jövőbe – Return to the Future címmel cserélt szerzőket egymással.

Résztvevők: Básthy Ágnes, Ludwika Włodek, Mária Modrovich, Peter Šulej és Michal Špína. Az angol nyelven zajló beszélgetést Lengyel Zoltán vezeti magyar tolmácsolással.

Helyszín: Grand Café, Szeged
Időpont: 2022. 10. 01., 19 óra

Az est támogatói és társzervezői: Visegrád Alapítvány és a PesText fesztivál.

Nyitókép: Ludwika Włodek lengyel újságíró. Fotó: Ksawery Zamoyski

A rovat további cikkei