Az értékes ókori műkincseket szerdán ünnepélyes ceremónia keretében adták át az olasz kormány képviselőjének az amerikai Bevándorlási és Vámhivatal (ICE) illetékesei. A műtárgyakat júniusban találták meg a hivatal nyomozói New Yorkban. Mindkettőt árverésre jegyezték elő, mivel korábban nem derült ki, hogy lopottak.

Az i.e. 580 és 570 közötti időből származó italkeverő váza – egy öblös korinthoszi oszlopszelet, amelyben az ókori fogadások alkalmával a bort és a vizet keverték össze – a Christie’s aukciósház kínálatában szerepelt. Mint a nyomozás kiderítette, a váza feltehetően 1985-ben Giacomo Medici műkereskedő révén került illegálisan a műkincspiacra. Medicit 2004-ben tíz év börtönre ítélték Olaszországban antik tárgyak törvénytelen forgalmazásáért.

A freskórészlet egy manhattani árverési házból került elő, amelyet azonban nem nevezett meg az ICE. A műkincset 1997-ben lopták el Olaszországból. A falfestménydarab az egyike volt annak a hat freskórészletnek, amelyet az 1900-as évek elején tártak fel Nápoly környékén. A műtárgy 1957-ben került az olasz állam tulajdonába.