fbpx

Lőrincz Réka és Vékony Dorottya kiállítása Győrben

Everything is more than meets the mind címmel nyílik Lőrincz Réka és Vékony Dorottya képzőművészek közös kiállítása, amely május 6-tól látogatható Győr független kortárs kiállítóterében, a Torulában.

A művészek célja olyan lehetőségek megteremtése, melyek során frissülhetnek, kiegészülhetnek vagy tágulhatnak olyan fogalmak definíciói mint az érték, a tudás, a gondoskodás vagy a közösség.

 A definíció természetéből fakadóan egyfajta korlátozást feltételez, a kiállítás arra törekszik, hogy a már idejétmúlt nézőpontok helyett alternatívákat kínáljon. Lőrincz Réka és Vékony Dorottya munkái felszabadító módon jelenítik meg az érték és a tudás elfeledett jelentésrétegeit, a női dimenziókat, a közösségi perspektívákat, és egyéni választásaink végtelen lehetőségeit. Az foglalkoztatja őket, hogy a világról való elképzeléseink-hitrendszereink, miként befolyásolják életünket. A kiállítás a látogatók számára különböző, lehetőségeket nyit meg a kollektív gondoskodás, a produktivitás, a születés, a potenciál, és az alternatív értékrendszerek felfedezésére.

Lőrincz Réka a képzőművészet mellett energetikai gyógyászattal is foglalkozik. Utóbbiból merítkezve ready made tárgyakból (a pénztől a műkörmökön át a kerti szerszámokig) épít szimbolikus, személyes szótárat. A tárgyakra úgy tekint, mint befejezetlen alapanyagokra és ezeket új értelemmel felruházva emeli be munkáiba. A társadalommal és az egyéni szerepekkel kapcsolatban fogalmaz meg új nézőpontokat, humoros és pozitív energiákkal átitatva.

Vékony Dorottya munkáiban a női testtel foglalkozik különböző személyes és társadalmi kérdések mentén. Foglalkoztatja továbbá, hogy melyek a női reproduktív munka és a női princípium fogalmának kritikai olvasatai. Gyakran használ performatív elemeket, melyeket az állóképbe sűrítés vagy újrajátszás eszközeivel valósít meg. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Doktori iskolájának hallgatója és az Eszterházy Károly Egyetem Média és Design Intézetének oktatója. 

A két művész egy szlovákiai rezidenciaprogram során kezdett el közösen dolgozni. Nemcsak barátok, hanem alkotói szempontból is közel állnak egymáshoz, így közös munkájukra harmonikus egységként tekintenek.

A kiállítás helyszíne, a Torula a nyugati országrész egyik legizgalmasabb kulturális tere. A 2017-ben megnyílt létesítmény a Győri Szeszgyár egykori élesztőüzemének helyén, a Bécs–Budapest–Pozsony kortárs művészeti tengely élesztőjeként működik. Az épület ipari léptékeinek köszönhetően a kiállítótérben alig van korlátozó fizikai tényező, így a májusban nyíló tárlathoz hasonló interaktív képzőművészeti projektek mellett a balettől a hanginstallációkig számos koncepció befogadására alkalmas. A Torula a kiállítások mellett művészeknek is otthont ad: rezidencia programjuk keretében szakmai és fizikai teret biztosítanak a régió művészeinek fejlődésére.

A kiállítás 2023. május 6. és június 3. között látogatható.

Fotó: Everything is more than meets the mind – Lőrincz Réka x Vékony Dorottya

A rovat további cikkei