Los Angelesben, Hosszú Katinka életének sorsfordító állomásán forgatott a róla szóló életrajzi dokumentumfilm stábja és főszereplője. Katinka négy meghatározó évig, 2008-tól 2012-ig élt a metropoliszban, ott járt egyetemre,ott lett sikeres úszó, Los Angeles-i diákként nyerte meg élete első világbajnokságát.

Hosszú Katinka elmondta: „A karrieremben óriási fordulópontot jelentett Los Angeles, amikor odakerültem, már nem motivált különösebben az úszás, főleg az egyetemi ösztöndíjam miatt folytattam. Ott viszont akkora hatást gyakorolt rám az amerikai mentalitás, hogy fordult a kocka.

Felszabadított az ottani rendkívül erős csapatszellem: mindenki egyért és egy mindenkiért.

Amerikában úszóként nem a magányt éltem meg, hanem a közösségi élményt, ott mindenki odafigyel a másikra, próbál segíteni, örül az eredményeidnek, tömegek éljeneznek a lelátókról a legapróbb sikered láttán is. Meg is lett az eredménye: pár hónap elteltével újra bevonzott az úszás, egy évre rá meg is nyertem Rómában a világbajnokságot.”

Pálinkás Norbert rendező elmondta: „A forgatás legelejétől tervezzük a Los Angeles-i utat, de a Covid és az olimpia miatt csak most sikerült összehozni. A hely szelleme sokat segít a visszaemlékezésben, ugyanabban a miliőben könnyebb felidézni a múltat. A nézőknek is átélhetőbb Katinka története, ha nem csupán archív felvételekről látja az életét, hanem a valós környezetben. Rendezőként nem a múltat akarom eljátszatni, nem színészekkel dolgozom, a szereplők a jelenben beszélnek a múltról, ugyanazokon a helyszíneken, szituációkban – ez nagyon jól működik egy dokumentumfilmben.”

Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm a Szupermodern Stúdió gyártásában készül, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Producere Lajos Tamás, rendezője Pálinkás Norbert, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, társproducere Bederna László, gyártásvezetője Závotszky Melinda, vezető operatőre Nagy András, operatőre Tóth Zsolt. A dokumentumfilm zeneszerzője Tövisházi Ambrus, vágója Gotthárdi Balázs.

Képek forrása: Katinka dokumentumfilm