fbpx

A Ludwigban Várnai velencei tárlata

1038_17592-p
? ROSTA József / Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

?A magyar kiállítás nemzetközi fogadtatása nagyon jó volt: mind a szakmai, mind a nagyközönség jól rezonált Várnai Gyula installációjának felvetéseire, az utópiák szükségességének kérdéskörére? ? összegezte Fabényi Julia nemzeti biztos, a kiállítást szervező Ludwig Múzeum igazgatója.

Várnai Gyula kiállítása több installáció mentén idézi meg a múlt futurológiai elképzeléseit és utópiáit. Forrásai talált tárgyi és képi elemek, amelyeket új összefüggésekbe helyez. A hatvanas évek jövővízióira reflektál, szembesít azok megvalósulatlanságával, a jövő kiszámíthatatlanságával. Pozitív üzenetet sugall: a mai pesszimista verziók helyett van esélyünk, hogy az elkövetkező évtizedek meglepetésszerű fordulatoknak köszönhetően másként alakuljanak, mint ahogy azt ma gondolhatjuk.

1038_17598-p
Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor
? ROSTA József / Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

A tárlat nyitóeleme az évtizedekig Dunaújváros legmagasabb épületén magasodó, angolra fordított PEACE ON EARTH! neonfelirat, melyet a projekt keretében újragyártottak, de az installáció része az 1960-1970-es évek mintegy nyolcezer kitűzőjéből épült szivárványinstalláció is, amely a napokban meghívást kapott a 2019. évi Ostrale Biennáléra, Drezdába.

Várnai Gyula egy 1970-es Stanisław Lem-interjút is újravágott úgy, hogy a lengyel író a jelenből feltett kérdésekre válaszol; ez a munka a művész adományaként a Ludwig Múzeum gyűjteményébe került.

Az E-Wars című nyomat bonyolult kortárs összefüggésbe helyezi a világbéke kérdését: Várnai Gyula a Google információgyűjtő algoritmusát vetítette ki egy mai háborús felvételre, míg a másik képsoron a Mindent tudni akarok! című szovjet ismeretterjesztő sorozat főcíme fordul vissza önmagába.

A Láthatatlan városok című videoinstalláció városképét ötvenéves sci-fi illusztrációkból állította össze a művész, az 5 perc című videomunka mellé pedig az egykori dunaújvárosi óriáskerék egyik kocsijának replikája került.

1038_17593-p
? ROSTA József / Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

Várnai Gyula kiállítását a magyar közönség 2018. január 14-ig tekintheti meg a Ludwig Múzeumban. A művész és kurátor 2018. január 6-án a látogatókat rendhagyó tárlatvezetéssel várja, melyen elhangzik majd Várnai Gyulának erre az alkalomra készült akusztikus alkotása is.

Forrás: MTI/Ludwig Múzeum

Fotó: ? ROSTA József / Ludwig Múzeum ? Kortárs Művészeti Múzeum Adattára

A rovat további cikkei