fbpx

Lukáts Andor tiszteletére három filmet is ingyenesen elérhetővé tesz a Filmio

Lukáts Andor március 11-én ünnepli 80. születésnapját. A jeles alkalomból a Filmio streaming felületén hétvégén három filmet is ingyenesen nézhetnek meg a színész rajongói.

A Nemzeti Filmintézet streaming felülete, a Filmio bárki számára hozzáférhető módon, ingyenesen teszi közzé az Eszkimó asszony fázik, a Fehér tenyér és A kétfenekű dob című filmeket Lukáts Andor 80. születésnapja alkalmából. Az alkotások, amelyekben többek mellett a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész is remekel, március 9–12. között elérhetőek.

Xantus János Eszkimó asszony fázik című, 1984-ben bemutatott, több nemzetközi díjjal is jutalmazott ikonikus mozifilmje egy különleges szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a ’80-as évek underground zenei életének közegében. A titokzatos Marit rajongva szereti a siketnéma, állatkerti gondozóként dolgozó – Lukáts Andor által megformált – férje. Neki azonban hamarosan riválisa akad egy zongorista személyében.  A zongoraművészt Boguslaw Linda alakítja, Mari szerepében pedig Méhes Marietta látható.

A Fehér tenyér a szocializmus tekintélyelvű ifjúsági sportközegéről rántja le a leplet. A Hajdu Sándor rendezésében forgott, 2006-ban bemutatott, valós eseményeken alapuló film egy ígéretes fiatal tornász életébe enged betekintést, aki sérülését követően Kanadában kezd új életet edzőként. Dongó Miklós főszerepében Hajdu Zoltán Miklós látható, Lukáts Andor pedig a gyermek főszereplő apját alakítja, aki közömbösségével maga is a bántalmazó rendszer részesévé válik.

Gazdag Gyula fanyar humorú, groteszk szatírája, A kétfenekű dob egy vidéki településen játszódik, amelynek lakói egy náluk zajló forgatást kihasználva igyekeznek pénzt gyűjteni régóta áhított kultúrházuk megépítésére. Az 1977-ben mozikba került filmben Lukáts Andor mellett feltűnik Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Horváth Jenő is.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmio széles kínálattal várja a nézőket, feljavított minőségben elérhetőek a magyar filmgyártás régi és új remekművei. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg mintegy 600 magyar film szerepel a kínálatban. A három ingyenesen közzétett mozin kívül több Lukáts Andor nevével fémjelzett mű is megtalálható a Filmio tárházában: így például megnézhető a Tutajosok, A Viszkis, a Sose halunk meg és a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre is.

A képen Lukáts Andor az Eszkimó asszony fázik című filmben. Fotó: Jávor István

A rovat további cikkei