Franciaország az LVMH francia luxusmárka-csoport adományának segítségével 43 millió euróért (17 milliárd forintért) vásárolta meg Gustave Caillebotte impresszionista művész „francia nemzeti kincsnek” minősített alkotását a párizsi Orsay Múzeumnak.

A múzeum hétfőn számolt be gazdag impresszionista gyűjteménye legújabb szerzeményéről, melynek címe La Partie de bateau (Csónakázás). A festményt Caillebotte örökösei adták el. 

Az 1877-ben készült olaj-vászon festmény egy cilinderben és ingujjban evező férfit ábrázol. A képet finom színvilága, figyelemre méltó realizmusa és izgalmas perspektívája miatt tartják kiemelkedőnek a szakértők, mivel úgy ábrázolja a jelenetet, mintha a festő is a csónakban ülne az evezőssel.

A kép egyike volt az utolsó még magánkézben lévő impresszionista alkotásoknak – mondta el Jean-Paul Claverie, az LVMH elnökének tanácsadója.

Gustave Caillebotte, francia festő és grafikus, a realizmus és az impresszionizmus határát jelentő korszak egyik legnagyobb alakja.1848. augusztus 19-én született Párizsban és 1894. február 21-én halt meg Gennevilliers-ben. 1860-tól a család sok nyarat töltött a Yerres folyó partján fekvô Yerres városkában, nem messze Párizstól. Ebben az időszakban kezdett el festeni, de jogi pályára készült, folytatva a családi tradíciót. 1873-ban felvették az École des Beaux-Arts-ba. Harcolt a francia-porosz háborúban, majd Léon Bonnat műtermében kezdte tanulmányozni a festészetet. Első műterme szülei házában volt.

1876-ban mutatkozott be, városi témájú képei nagy sikert arattak. Stílusára erősen hatott a fotográfia megjelenése. Örökségével festőbarátait is támogatta, több kiállítást rendezett barátainak maga is. A festészet mellett testvérével közösen vásárolt Petit-Gennevilliers-i házában kertészkedett, erről sokat levelezett Monet-val, csónakázott és hajót épített. 

Tekintélyes, 68 műből álló gyűjteményét Franciaországra hagyta, de az adományt az állami szervek visszautasították. A sajtóban megjelent cikkeknek és Renoir közbenjárásának eredményeképpen végül 38 kép a Francia Állam tulajdonába került. Mivel anyagilag nem volt rászorulva arra, hogy eladja képeit, életében festőként nem futott be komoly karriert. Halála után hét évtizeddel fedezték fel, köszönhetően az Art Institute of Chicago-beli kiállításnak, majd Kirk Varnedoe művészettörténész, a New York-i Museum of Modern Art főkurátorának 1987-es tanulmánya ismertette meg Gustave Caillebotte nevét a szélesebb közönséggel is.

Az impresszionizmus 150 éves évfordulója alkalmából 2024-re tervezett rendezvények keretében több francia múzeumban is kiállítják majd a képet, 2024 őszén pedig egy nagyszabású Caillebotte-kiállítást is rendeznek az Orsay Múzeumban.

Nyitókép: Gustave Caillebotte: La Partie de bateau az Orsay Múzeumban. Fotó: Anne-Christine Poujoulat/AFP