fbpx

Ma kezdődnek az Országos könyvtári napok

Sokszínű programokkal, író-olvasó találkozókkal, kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várják az olvasókat az ország könyvtáraiban október 3. és 9. között. A központi téma idén az esély és az egyenlőség.

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban

az első nap online detektívprogrammal indul, amelyen egy történet vagy mese főhőse után nyomozhatnak a résztvevők, majd két előadást tekinthetnek meg a látogatók. Kedden Bubrik Zseraldina miskolci meseíróval találkozhatnak az olvasók, utána pedig mesefoglalkozással, angol klubbal és előadásokkal várják a közönséget. Szerdán a kézműves-foglalkozásoké lesz a főszerep, majd Kiss Ottó József Attila-díjas költő, író lesz a könyvtár vendége. Október hatodikán, csütörtökön Soltész Imre és Solymos Ákos könyvbemutatójával várják a látogatókat, az eseménysorozat utolsó napja igazi családi rendezvény lesz.

Több Békés megyei könyvtárban is változatos programokkal várják a közönséget.

A Békés Megyei Könyvtárban lesz kötészeti foglalkozás Petőfi naplója címmel, Kovács Nóri Szabadon című lemezének bemutatója és beszélgetés Zsuffa Tünde íróval az életről Az Ég tartja a Földet című könyve apropóján. Író-olvasó találkozót és beszélgetést szerveznek A fecsegő kastély szerzőjével, Gévai Csillával is október 7-én. Vasárnap egy Póstelekre szervezett adománygyűjtő túrán is megismerkedhetnek a regénnyel az érdeklődők. A jótékonysági esemény célja a kárpátaljai könyvtárak megsegítése. Szombaton szintén egy kirándulásra invitálják az érdeklődőket: autóbusszal lehet elmenni az érvényes olvasójeggyel rendelkezőknek Szarvasra, a Tessedik Sámuel Múzeum Szárazmalom és Könyvtárba, valamint a Körösvölgyi Állatparkba.

Október 5-én Zöldnap lesz, a Portéka Kézműves és Termelői Közösség mutatkozik be saját termékeivel. A könyvtár Digilaborjában pedig különböző kézműves-foglalkozásokat szerveznek, továbbá megtekinthető a történelmi terepasztal-kiállítás. Október 8-án megszervezik a II. Csabai Könyvbörzét is, ahol könyvek, társasjátékok, képregények cserélhetnek gazdát.  

A gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárban október 3-án Bálint Ágnes-emlékkiállítás nyílik, amely egészen október végéig tekinthető meg.

Bemutatják Kiss Ottó A kék oroszlán bezár című prózakötetét, és író-olvasó találkozót szerveznek Bauer Barbarával, A szív szabadságharcosai című könyv szerzőjével.

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban bemutatják Sulyok Csaba Viharsarok blues című könyvét, közönségtalálkozót szerveznek Hartay Csaba író-költővel, és koncerteknek is helyet adnak: fellép a Vízió zenekar, a Fiatal zenei tehetségek sorozatban pedig bemutatkozik a Noel Trio.

A Somogyi-könyvtárba október 3-án Dobray Sarolta újságíró érkezik Szegedre,

akinek Üvegfal című, a bántalmazó kapcsolatokról szóló könyve a tavalyi év egyik irodalmi bestsellere lett. Október 10-én Karafiáth Orsolya lesz a könyvtár vendége, aki az Egymás könyve Amikor összegyűrtük az eget című kötetét mutatja majd be. A mű a társas kapcsolatokról, barátságokról szól egy halálos kór árnyékában, hogy hogyan lehet és kell megküzdeni a váratlan és kínzó tapasztalatokkal. Október 11-én Hartay Csabával, a kamaszkorról szóló Lerepül a hülye fejetek című kisregény, valamint a Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt regény szerzőjével – ismerkedhetnek meg a középiskolások.

Nyíregyházán ingyenes beiratkozással és több mint harminc ingyenes programmal várják az érdeklődőket a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban.

Az első nap az Esély az információhoz – 70 évesek a megyei könyvtárak címet kapta, a kedd az állatok esélyeiről szól majd. Szerdán relaxációs technikákat és az elsősegélynyújtást mutatják majd be különböző előadások a diákköltők és -írók kreatív foglalkozása mellett.

Október 3. és 9. között ingyenes lesz a beiratkozás és/vagy az internethasználat a nyíregyházi könyvtárban, emellett ezen idő alatt zajlik majd az amnesztiahét, ami a késedelmi díjak elengedését jelenti. A eseménysorozat kezdetétől október 7-ig garázsvásárt is rendeznek, ahol az állományból kivont könyveket lehet megvásárolni.

Az országos rendezvény részletes programja itt olvasható.

Fotó forrása: Shutterstock

A rovat további cikkei