fbpx

Ma lesz a balatonfüredi Anna-bál

Ma rendezik meg a balatonfüredi Anna Grand Hotel kertjében a 196. Anna-bált.

Az idei rendezvényre ötszáz vendéget várnak a szervezők, köztük minden eddiginél több fiatalt, hiszen az idén 18 éves balatonfüredi lányok mellett azokat is meghívták, akik tavaly, az elmaradt bál idején töltötték be a 18 éves kort. A bált a kilencedik alkalommal megtartott Anna Fesztivál programjai előzik meg. Ennek részeként a hét elején cigányprímásoknak rendezett versenyt Balatonfüred városa és a Hagyományok Háza, melyet Horváth László nyert.

Idén is lesz szívhalászat, utcabál, operagála és operafilm-vetítés

a Gyógy téren, a bál estéjén pedig az Anna-báli szépek a mezőhegyesi, szilvásváradi és bábolnai ménesgazdaságok által biztosított lovasfogatokon sétakocsikázhatnak a városban. A bál előtt a Vaszary Villa kertjében gyülekeznek a vendégek, ott akasztják a hölgyek nyakába a sorszámozott herendi porcelánszíveket, majd zenés menet indul az Anna Grand Hotelba.

A nyitótáncot, egy palotást hagyományosan a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják, de idén először az elsőbálozóknak is külön tánca lesz. Az est folyamán a báli közönség szavazza meg a tizenöt legszebb lányt. Közülük a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét, akik másnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is bemutatkoznak, majd sétakocsikáznak a városban.

Idén a piros-fehér-zöld színű báli porcelánszív az erőt, a hűséget és a reményt szimbolizálja,

valamint a bál szépeinek herendi serlegei is megújultak. A legszebbnek választott hölgy egy modern, pasztellszínű Viktória-mintára épülő vázát, az első udvarhölgy Rothschild-, a második udvarhölgy pedig Apponyi-mintás serleget kap. A vacsorát a vendégeknek 3300 darabos, mintegy kilencven millió forint összértékű, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi-motívumokkal díszített porcelánétkészletben tálalják. A bál fővédnöke Varga Judit igazságügyi miniszter, a díszvendég Veszprém városa lesz.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg majdani férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848–49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett. Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért, szellemi életéért.

Nyitókép: fotó a 2019-es bálról, forrás: redphoto.hu

A rovat további cikkei