Július elseje Semmelweis Ignác születésnapja, 1992 óta a magyar egészségügy napja. E napon a magyar egészségügyben dolgozók előtt tiszteleg az ország. Ebben az évben különösen nagy tisztelettel gondolunk az egészségünk védelméért munkálkodókra.

Ugyancsak ebben az évben emlékezünk születésének 100. évfordulója alkalmából korunk kiemelkedő tudósára, Béres Józsefre. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Semmelweis Ignác szülőháza, és itt található végső nyughelye is. A múzeumban áll Béres József mellszobra. Két tudós, aki az emberek egészségének megóvására szentelte életét, aki a kor előítélete ellenében is kitartóan és szenvedélyesen védte saját tudományos igazságát, és aki a felismert problémára megfelelő megoldást is adott. Két gyógyító, akiknek találmánya a ma világában aktuálisabb, mint valaha.

Hüttl Tivadar és Béres József ünnepi beszédükben tudós felmenőjük életpályáját, az azokban mutatkozó hasonlóságokat idézték fel, korukat megelőző tudományos szemléletüket, a berögzött gondolkodásmóddal szemben vívott szélmalomharcukat, a megalkuvást nem ismerő kitartásukat. Tisztelettel emlékeztek a két gyógyítóra, akik nemcsak a betegség okát fejtették meg, hanem megoldást is kínáltak azok orvoslására, így felfedezésük milliók egészségét, életminőségét befolyásolta és befolyásolja ma is. A megemlékező beszédeket követően a családtagok megkoszorúzták Semmelweis Ignác sírját és Béres József 2008 óta a múzeumban található mellszobrát.