fbpx

Madagaszkári récékkel gyarapodott a debreceni állatkert

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai fajmegőrzési tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe.

A természetes élőhelyén veszélyeztetettnek számító faj világszerte mindössze 24 állatkertben látható, hazai intézményben pedig most először találkozhat vele a nagyközönség.

A tavaly tavasszal kikelt gácsér és tojó már megtekinthető több másik récefaj társaságában, tavasszal pedig birtokba veszik majd a buja vízparti növényzettel és költőodúkkal rendelkező récés tavat.

A szigetország keleti részén honos madagaszkári récét (Anas melleri) a mindkét nemre jellemző foltos barna tollazata és fényes zöld szárnytükre miatt sokáig a közönséges tőkésréce-tojók egy sötétebb színváltozatának hitték, pedig viselkedéstana és genetikája alapján fejlődése viszonylag régen elválhatott rokonaiétól.

A párok a párzási időszakban erősen territoriálisak a legtöbb közeli rokonfajjal ellentétben, és a fiókák önállóvá válásáig maradnak együtt. Az élőhelyéül szolgáló mocsarak és tóvidékek drámai pusztulása miatt a faj mára a kihalás szélére került, védelmét pedig egészen a közelmúltig nagyban hátráltatta téves rendszertani besorolása: 1994-ben még mérsékelten fenyegetett, 2000-ben azonban már veszélyeztetett besorolást kapott a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján.

Fotó forrása: Debreceni állatkert

A rovat további cikkei