fbpx

Madarász Iván az Artisjus tiszteletbeli elnöke lett

Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzőt az Artisjus tiszteletbeli elnökének választották. A művész 2014-től 2022 februárjáig az egyesület elnöke volt.

Budapest, 2016. április 7. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Madarász Iván Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára Budapesten, a Zeneakadémián 2016. április 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az Artisjus Egyesület küldöttgyűlése hivatalosan először választott tiszteletbeli elnököt. Hasonló kinevezést, örökös elnöki címet utoljára Kodály Zoltánnak szavaztak meg a hazai szerzők, azt még az Artisjus elődszervezete adományozta a zeneszerzőnek.

Az Artisjus tiszteletbeli elnökének jogai és kötelezettségei megegyeznek az egyesületi tagokéval, de a címet csak az egyesület korábbi elnökei tölthetik be. Madarász Iván a tizennegyedik elnöke volt a szerzői egyesületnek, a két évre szóló vezetői tisztségre háromszor választották újra. 2014-től 2022-ig volt elnök, majd idén februárban Németh Alajos, a Bikini együttes alapító-dalszerzője váltotta őt a poszton.

Madarász Iván volt az első olyan zeneszerző, aki nem miniszteri kinevezéssel, hanem a komponisták választásával került a vezetőségbe. „Életem csaknem felét, 32 évet az Artisjusban töltöttem, a szerzői egyesület a mai napig meghatározó terület számomra a komponálás és a zeneakadémiai tanítás mellett. Új posztomon is arra törekszem, hogy a szerzők baráti együttműködése fennmaradjon, műfajoktól és stílusoktól függetlenül. Feladatomnak érzem az egyesületünkről kialakult kép folyamatos formálását is” – fogalmazott a tiszteletbeli elnök.

Hozzátette, egyre többen elismerik, hogy az Artisjus évtizedek óta a magyar zeneszerzők, szövegírók, költők, irodalmárok társasága. Ők pedig az egyesületben azért dolgoznak, hogy biztosítsák a szerzők alkotómunkájához a megfelelő körülményeket.

Madarász Iván 1949-ben született, Kossuth-, Erkel Ferenc-, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a Zenetudományi és -elméleti Tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében korábban végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

Nyitókép: Madarász Iván Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei